“Ik zal echt moeten vechten voor mijn plek”

In de rubriek Blessuretijd door Marcel de Dood

Stefan Jeroense is dit seizoen de aanvoerder van Zaterdag 1. “We speelden een wisselvallig seizoen. De selectie was instabiel en we misten ervaring. Daardoor hebben we veel punten laten liggen. We begonnen vorig jaar in april met prestatievoetbal op zaterdag. Ron Luijten werd trainer, ik ken hem nog van de B1, A1 en het tweede. We hebben samen gezeten om een goede selectie samen te stellen. Dat was nog niet makkelijk, toen we in augustus begonnen schrokken we best van het niveau. Maar we gingen ervoor. Trainen vanuit de basis, veel herhaling in positiespel en pass- en trapoefeningen. Tot onze verrassing wonnen we de eerste vier wedstrijden en stonden bovenaan. Aan het einde van het seizoen bleek, dat we startten tegen de onderste vier.”

“Tijdens het seizoen was er veel verloop in de selectie. De loyaliteit aan het team was niet altijd even groot. Er waren spelers die ermee stopten, toen ze een keer op de reservebank kwamen. Ook dat hoort blijkbaar bij het bouwen aan een nieuw team. We zijn geholpen door veel spelers uit andere teams. Alec Schoneveld uit de B-junioren kwam keepen, Martijn Stange uit Zondag 2 deed mee en laatst zat Kai Vente uit het 4e op de bank. Hij had nog nooit in een selectie gevoetbald. Wel heel fijn dat we zo werden geholpen.”

Tekst loopt door na de foto

Stefan Jeroense Blessuretijd

De zoon van voorzitter Hans is kind van de club. Hij begon in de F12 en speelt daarna altijd in de hoogste selectie-elftallen. “Na de A-junioren kwam ik samen met teamgenoten Jordy Craanen, Menno Homan, Justin Bulk, Roy Treffers en Wouter Ooms in het tweede elftal. We promoveerden naar de Hoofdklasse, een topelftal. Toch is het extra moeilijk om een tweede team bij elkaar te houden. Er is veel verloop in het elftal door afstemming met het eerste. Spelers gaan dan naar andere clubs om in een eerste te spelen of kiezen voor een vast vriendenteam. Ons team viel ook uit elkaar.”

De keuze voor het eerste elftal op Zaterdag is een geweldige kans om echt te werken aan een elftal met Nieuwerkerkers waarvoor veel aandacht komt op de club. “Komend seizoen komen er echt sterke spelers bij vanaf Zondag 1. Onder andere Bart Slob, Menno Homan, Sander Hoffmann, Stefan van der Vlegel en Remco Langeveld brengen zoveel ervaring en kwaliteit. Daarmee willen we zeker kampioen worden, dat moeten we van onszelf eisen.”

Komend seizoen komen er echt sterke spelers bij vanaf Zondag 1.

Kampioen worden is niet het enige doel. Het eerste elftal heeft zichzelf ook als doel gesteld om voor binding met de club te zorgen. “We willen op zaterdagmiddag veel meer jonge spelers en hun ouders langs de lijn krijgen. Daarvoor willen we de club ook meer geven. Laatst hebben Wouter Ooms en ik een training gegeven aan het meidenteam van Puk, die de prijs won. Die meiden zeiden dat ze bij ons gaan kijken. Als zo elke week weer meer toeschouwers komen, wordt het leuk op de zaterdagmiddag. Dat is ook nodig om kampioen te worden, dat doe je met de hele club!”

Dit seizoen was Stefan de aanvoerder. Een dragende, dienende verdediger, die anderen beter laat spelen. “Ik ben niet de sfeermaker, maar zorg wel dat er sfeer gemaakt kan worden. Volgend seizoen is mijn plek heel anders. Nu ben ik met mijn 25 jaar één van de oudere jongens, dat is straks anders. Ik zal echt moeten vechten voor mijn plek, want er zijn goede concurrenten voor mijn positie als rechtsback of centraal in de verdediging. Maar mijn kans komt wel en dan zal ik er staan.”

Tijdens een training voor de halve marathon moest ik stoppen. Ik kon geen stap meer zetten.

Stefan verwacht fit aan het nieuwe seizoen te beginnen. Hij eindigt dit seizoen met pijn in zijn linkervoet. “Het begon bij CKC uit, zo’n vijf weken geleden. Ik speelde de wedstrijd uit, maar voelde al wel iets aan de buitenkant van mijn voet. Dat werd na de wedstrijd erger, ik voelde het bij iedere stap, zelfs op mijn werk bij T. Mulder Rotterdam. Ik heb weinig in het magazijn gelopen, vooral vanuit mijn bureaustoel gewerkt. Ik heb een week niet getraind, de wedstrijd erna heb ik wel gespeeld. Gelukkig was dat een makkie, we wonnen 10-1 en we stopten de wedstrijd eerder omdat de tegenstander nog maar acht man had. De pijn erna werd nog erger. Tijdens een training voor de halve marathon moest ik stoppen. Ik kon geen stap meer zetten. Ik heb mijn vrouw Kelly gebeld om me op te halen. Er zit een zwelling op het bot die bij iedere stap meer pijn ging doen. Ik ben bij Johan van Streun, de fysiotherapeut geweest. Hij vermoedt dat de oorzaak ligt bij een verkramping in mijn kuit, waardoor ik anders ben gaan lopen. Ik heb ook platvoeten en soms last van mijn enkels, die zijn net niet helemaal stabiel. Daar kan ook een oorzaak liggen. Ik neem nu meer rust, ik oefen meer op stabiliteit en ik rol met mijn voet over een tennisbal of een deo-spuitbus. Het gaat al een stuk beter. Ik heb zondag een klein stuk hardgelopen, zo’n vijf kilometer, en ik heb geen terugslag. Het gaat dus helemaal goed komen volgend seizoen!”

Voetklachten, door Johan van Streun

Als je bedenkt dat je voeten bestaan uit 26 gewrichten, 33 botjes, 107 banden en 19 spieren en pezen en op een klein oppervlak jouw gewicht moeten dragen, dat bij hardlopen dat wel drie keer zo zwaar drukt, dan kun je je voorstellen dat voetklachten vaak voorkomen.

Al die gewrichten, botjes, banden en spieren worden extra belast bij intensief sporten. Goed schoeisel is voor sporters een eerste vereiste. Ga naar de juiste sportzaak en laat je schoenen adviseren, die passen bij jouw manier van sporten!

Als een enkel instabiel is,  moeten de spieren in de voet nog harder werken om de balans te bewaren. Zo kan door overbelasting een ontsteking (steriel) in de voet ontstaan, die de pijnklachten geeft, zoals Stefan ze omschrijft. Ook kunnen klachten ontstaan door een tijdelijke (andere) manier van lopen, die je zelf vaak niet eens merkt. Door een minder soepele kuitspier bijvoorbeeld, moeten de spieren in de voet al anders gaan werken.

Als fysiotherapeut wil ik graag de oorzaak wegnemen. Ik heb bij Stefan een analyse gedaan van zijn looppatroon op de loopband, en inderdaad is het gebrek aan stabiliteit van het enkelgewricht mede de oorzaak van de overbelasting van de voet. Ik heb Stefan geadviseerd de stabiliteit te bevorderen. Ga bij tanden poetsen/appen op een been staan. Een prima oefening, ook voor sporters die geen klachten hebben!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s