Captains

In de rubriek Scheidsrechtersbal door Marcel de Dood

Op het internationale jeugdtoernooi fluit ik een wedstrijd tussen een Engels en een Iers U14-team. Ik roep de captains bij me voor de toss. In het gesprekje bij de middenstip stel ik altijd dezelfde vraag, nu in het Engels. “Why did your coach choose you as the captain of the team? “ “Uh, dunno. Probably coz I’’m the best player.” Nou, antwoord ik, hij ziet vast in jullie ook een voorbeeld voor de andere spelers, een speler die positief coacht, die respect heeft voor de scheidsrechter en zijn team corrigeert als er commentaar is op de leiding. Want dat verwacht ik van een aanvoerder. “Uh, yeah, guess so.” De toss, de aftrap en we zijn los.

Mijn verwachtingen voor aanvoerders van het team kloppen niet altijd. Laatst was de aanvoerder de grootste klager in het veld, die continu zijn teamgenoten afzeek als ze een fout maakten. Zelf bakte hij er het minste van. “Word je niet gek van de aanvoerder? “vroeg ik aan een medespeler in het veld. “Daar luister ik niet naar, zoontje van de coach” was het eerlijke antwoord. Ook in de wedstrijd tussen de Engelsen en Ieren gaat het mis. De aanvoerder van de Engelsen krijgt een tikkie en een vrije trap mee, maar dat vindt hij te weinig. De overtreder verdient volgens hem ook een duw en een grote mond. De Ierse aanvoerder laat dat niet over zijn kant gaan en zoekt de Engelsman op voor een robbertje vechten. Beide aanvoerders gaan met rood van het veld. De gemoederen blijven ook na de rode kaarten verhit, naar elkaar en naar de ref. Tot het eindsignaal. Direct bedankt iedereen elkaar voor de fijne wedstrijd en de referee voor zijn goede leiding. De Britse sportcultuur is dan toch anders dan bij ons.

Na de wedstrijd roep ik de captains en beide coaches bij elkaar. Ik herinner ze aan het gesprekje voor de wedstrijd. Hoe kan het dat juist de beide captains het slechte voorbeeld geven aan hun team? Het is aan jullie coach, maar ik zou andere aanvoerders kiezen. De coaches snappen de boodschap, de pubers later misschien.

Foto bij scheidsrechtersbal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s