“Ik ben nog steeds boos op die jongen”

Luka Bašić heeft zin in de wedstrijd van JO17-1 tegen XerxesDZB. Het is de club waar hij in de F-jes begon totdat hij gevraagd werd om hogerop te spelen bij Excelsior Maassluis. Via vriend Rick Volf maakt Luka aan het begin van vorig seizoen de overstap naar Nieuwerkerk,  dichter bij zijn woonplaats Zevenkamp. Het is al de vierde wedstrijd van het seizoen tegen XerxesDZB en ze blijven speciaal. Oude ploeggenoten, ouders langs de kant die hem nog kennen. Hij is erop gebrand om onze JO17-1 te laten winnen, hard nodig om degradatie te voorkomen. Het zal moeilijk worden. XerxesDZB doet mee om de titel.

Al snel staat Nieuwerkerk met 1-0 voor. Luka voelt zich goed en passeert twee man. Na de pass komt een tegenstander met gestrekt been van de zijkant invliegen. “Hij was gefrustreerd omdat hij iets eerder geen vrije trap kreeg. Het was om zich af te reageren. Hij kreeg meteen rood en vond dat nog onterecht ook.”

Daar krijgt Luka niets van mee. Hij voelt zijn onderbeen niet, wel heel veel pijn in zijn hamstring. Alsof er naalden in gestoken worden. Hij weet meteen dat het mis is. “Mensen hoorden ook iets breken, maar dachten dat het mijn scheenbeschermer was.” In de rolstoel gaat Luka van het veld. “Ik hield me groot, lachte naar de ouders van XerxesDZB, wilde me niet laten kennen.” Dat is anders in de kleedkamer. Daar valt Luka bijna flauw. Suikerwater van verzorgen Maroesjan houdt hem bij zijn positieven. “Het leek uren te duren voordat de ambulance kwam. Die bracht me naar Sint Franciscus. De volgende dag werd ik geopereerd, een pen vanaf mijn knie in mijn gebroken scheenbeen. Het was een gecompliceerde beenbreuk.”

Tekst loopt door na de foto van Luka

Foto Luka Basic

Vijf weken later loopt de Accountmanager in opleiding met krukken op Sportpark Dorrestein. Zijn teamgenoten komen van het trainingsveld en zijn blij hem te zien. “Gaat lekker zo, wanneer doe je weer mee?”, vragen ze. Licht geëmotioneerd vertelt Luka dat hij mogelijk nooit meer voetbalt. “Ik mag in ieder geval een jaar niet voetballen en de fysiotherapeut zegt dat het misschien verstandig is om niet meer te beginnen. Die pen gaan ze nooit uit mijn been halen, dat is een te complexe operatie. En dan kan topsport lastig worden. Maar als ik geen pijn voel ga ik 100% zeker weer voetballen.”

Zijn droom om profvoetballer te worden of minimaal derde divisie te spelen is in duigen gevallen. Zijn tegenstander kreeg één wedstrijd schorsing na de rode kaart. “Ik ben boos. Alleen op die jongen. Door hem kan ik niet meer voetballen. Het was niks persoonlijks, want ik kende hem niet van vroeger. Pure frustratie in de wedstrijd. Misschien heeft hij er ook spijt van.”

Luka is blij dat hij nu redelijk kan lopen. Dat is het belangrijkste. Hij werkt hard aan zijn herstel door de krachtoefeningen trouw te doen. De balansoefeningen komen later. “Ik moet komend jaar wel sporten, maar ik weet nog niet welke sport. Nu moet ik stage lopen. Bah, wat een lange dagen zeg, dat lijkt ook wel topsport.”

Dubbele beenbreuk – door Kevin Neleman

Voetbal is een contactsport. Blessures aan het onderbeen komen vaak voor. Scheenbeschermers zijn verplicht, gebruik ze ook bij trainingen! In dit geval hielpen ze niet. De fractuur bij Luka kwam door extreme inzet vanaf de zijkant. Inkomen met gestrekt been geeft groot risico en moet daarom streng bestraft worden.

Bij een dubbele beenbreuk, breken zowel het kuit- als het scheenbeen. Het lichaam kan de breuk zelf herstellen, als de botten goed op elkaar staan. Dan kan gips volstaan om het goed op elkaar te houden. Anders is een operatie nodig en worden de botdelen in de juiste stand gefixeerd met een inwendige pin en/of uitwendige fixatie met een plaat en schroeven. Het voordeel hiervan is dat de patiënt sneller met de revalidatie kan beginnen, want het bot kan door de fixatie al gedeeltelijk belast worden.

Het is ook belangrijk om gelijk in beweging te komen. “Vorm volgt functie” houdt in dat het bot zich aanpast op hoe het wordt belast. Dit doe je samen met de fysiotherapeut, stap voor stap. Vanuit de basisfuncties zoals buigen en strekken bouwen we uit naar kracht, coördinatie en loop-oefeningen. Een goede looptechniek is de basis van een goede voetballer. Wielrenners en hardlopers kunnen vaak snel op hun oude niveau sporten. Bij voetbal op het niveau van Luka komen alle aspecten (kracht, snelheid, coördinatie en stabiliteit) samen. Het is een lange weg om dat niveau weer te halen. Het jaar dat voorspeld is, is heel normaal, daarvoor is een flinke dosis doorzettingsvermogen nodig.

Wanneer het herstel goed verloopt, is sporten weer mogelijk. Ook voetbal zou na lang revalideren weer moeten kunnen. Pennen of platen laten ze soms zitten, omdat het te complex kan zijn om dit te verwijderen. Maar bij jonge mensen hoor je toch vaak dat ze er last van krijgen omdat deze gaan “werken”. Botweefsel bij jeugdigen ontwikkeld zich snel, daardoor kan het fixatiemateriaal gaan drukken op banden, pezen of spieren. Dan halen ze het tijdens een korte operatie eruit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s