Verloren seizoen voor Britney en Eva

In de rubriek Blessuretijd door Marcel de Dood

Britney Garnier en Eva den Ouden hebben zin in de vakantie en daarna het nieuwe seizoen waarin ze spelen in MO19-1. Hun vaders Ray en Teun-Willem zijn samen met Tanco trainer, dat wordt weer een topseizoen!

Nog één wedstrijdje op het laatste toernooi. Onheil voor Eva (17). Ze verdraait haar knie in een duel en moet strompelend naar de kant. “Volgens het ziekenhuis moest ik rustig aan doen. Ik liep vijf weken met krukken, gelukkig was mijn vakantie niet verpest. Ik heb zelfs geskied op een gletsjer in Kaprun bij een opleiding voor skileraar en daarna gingen we met zijn allen naar Thailand. Een heerlijke vakantie.” Britney gaat met ouders Ray en Jane naar de camping in Frankrijk. Broers Jerry en Terence en schoonzus Jamilla komen ook naar dezelfde plek. Je raadt het al. De hele dag voetballen. Britney: “Ik voetbalde met de jongens van de camping op een veld dat nog slechter was dan veld 2. Ik sprong en landde in een kuil. Pats, meteen mis in mijn knie. De rest van de vakantie lag ik bij het zwembad.”

Tekst loopt door na de foto van Britney

Britney Blessuretijd

In Nederland gaat Britney (17) naar het ziekenhuis voor een MRI-scan De kruisband was helemaal afgescheurd en de meniscus zwaar beschadigd. “Op 6 september ben ik geopereerd. Uit mijn hamstring haalden ze een stukje pees en dat is mijn nieuwe kruisband geworden. Ze hebben meteen mijn meniscus gehecht.”

Britney start het nieuwe seizoen langs de kant. Vanuit haar rolstoel bekijkt zij de wedstrijd van haar team op veld 3. Niet Britney, maar Eva gaat in de rolstoel van het veld. Eva: “In de tweede helft schiet ik een bal naar voren en toen ik mijn voet weer neerzette, ging ik door mijn knie. Ik hoorde iets knappen, ik wist meteen dat het mis was.” Weer krijgt Eva het advies om rust te houden en met krukken te lopen. Na zes weken is het echter niet beter. Er wordt toch een MRI-scan gedaan en dan blijkt dat de meniscus dubbel is geklapt en de kruisband is ingescheurd. Op 20 december 2017 volgt een operatie. “Ik kon dezelfde dag al beter mijn been strekken. Ik doe nu fysiotherapie bij Kevin in het nieuwe gebouw van de club.  Veel balans en krachtoefeningen. Maar ik weet niet of ik weer ga voetballen als ik hersteld ben. Misschien ga ik wel vooral verder met skiën als mijn sport.”

Tekst loopt door na de foto van Eva

Blessuretijd Eva

Eva gaat na dit examenjaar klassieke talen studeren in Leiden en wordt daarmee lerares, zoals zij van kinds af aan al weet. Britney heeft een andere droom, zij wordt profvoetballer. Zij doet er tijdens de revalidatie met hulp van Spomed alles aan om nog sterker terug te komen. “Ik ben er elke training en wedstrijd bij en kan niet wachten tot ik weer kan voetballen. Ik hoop dit seizoen al een paar wedstrijdjes te spelen. Maar op de camping in Frankrijk blijf ik dit jaar bij het zwembad!”

Kevin Neleman – Kruisband

Het kniegewricht bestaat uit het onderste deel van het bovenbeen, het bovenste deel van je scheenbeen en de knieschijf. De kniebanden zorgen ervoor dat de delen van de knie met elkaar verbonden zijn. Daarnaast geven ze de knie, samen met het kniekapsel en spieren, stevigheid en stabiliteit. De knie heeft vier kniebanden. De binnenste en de buitenste knieband voorkomen dat de knie opzij kan buigen. De voorste en achterste kruisband liggen midden in het gewricht en zorgen dat het bovenbeen en scheenbeen niet ten opzichte van elkaar kunnen verschuiven of teveel draaien. Van alle beschadigingen aan kruisbanden komt een beschadiging van de voorste kruisband het meeste voor. Het kan gebeuren als je bijvoorbeeld na een sprong weer neerkomt en je been naar buiten draait of je knie overstrekt hebt. De kruisband kan opgerekt, ingescheurd of afgescheurd zijn. Door de draaiïng of overstrekking is vaak ook de meniscus beschadigd.

Bij een inscheuring  wordt bij jonge mensen, intensieve sporters of mensen met lichamelijk inspannend werk in de meeste gevallen voor een operatie gekozen. Er zijn verschillende herstel opties met kunstmateriaal of van een eigen pees (meestal de hamstringpees).

Na de operatie moet je eerst rustig aan doen en vervolgens minimaal belasten met krukken. Daarna bouw je langzaam op met loop- en stabiliteitsoefeningen tot jej weer goed kan bewegen. Dan volgt een sportspecifieke fase, waarin coördinatie, wendbaarheid en snelheid getraind worden. In de fase vóór de operatie kan je al voorzichtig ook aan de kracht en stabiliteit in zijn linkerbeen werken. Een goede stabiliteit en sterke spieren verkleinen de kans dat de kruisband scheurt. Het is voor iedere sporter goed om ter preventie die oefeningen te doen. Het zou ook deel van de warming-up moeten zijn. Om weer wedstrijden te gaan spelen moet minimaal 9 maanden getraind worden, het advies is zelfs 12 maanden. Een hele tijd, maar houd je hieraan, anders loop je kans opnieuw de voorste kruisband te beschadigen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s