“Ik laat de bal het liefst zoveel mogelijk rollen.”

In de rubriek Björn wil het weten door Björn de Ruiter

Natuurlijk zijn op het veld de spelers het belangrijkst. Zij bepalen het spel en de uitslag. Vaak wordt echter vergeten dat er nog iemand is die een aanzienlijke invloed heeft op het spel: de scheidsrechter. In deze editie van de Goalgetter spreek ik met arbiter Ruben van Diest over de rol van de arbitrage in het voetbal.

Hoe lang ben je al scheidsrechter bij VV Nieuwerkerk?

“Ik ben in 2012 begonnen met het fluiten van 7 tegen 7 wedstrijden, dat wil zeggen E en F. Dat vond ik al erg leuk om te doen, maar de uitdaging lag natuurlijk erin om het ook op een groot veld met alle spelregels te kunnen waarmaken. Ik heb eerst de verenigingscursus voor scheidsrechters gevolgd. Toen bleek dat ik het eigenlijk zo leuk vond, dat ik ook de opleiding bij de KNVB ben gaan volgen. Dat zijn 8 contactavonden met daarbij ook stages. Hierin krijg je alles goed uitgelegd qua spelregels en situaties. Ook ga je het veld op om de praktijk te oefenen.”

Tekst loopt door na de foto

Foto Bjorn wil het weten.JPG

Wat is je stijl van fluiten? Hoe benader jij een wedstrijd?

“Ik probeer dat altijd op dezelfde manier te doen. Ik doe voor de wedstrijd altijd een warming-up. Ik controleer ook de netten van de doelen, wat in principe overbodig is, maar zo kun je alvast even een praatje maken met de keepers of met mensen langs de lijn. Ik probeer het zo informeel mogelijk te houden. Dan ga ik naar de coaches van beide partijen en stel me even netjes voor. Ik spreek nog even kort met de grensrechters om de communicatie tijdens de wedstrijd te bevorderen. En als dan de wedstrijd begint, laat ik zo veel mogelijk doorvoetballen. De spelers bepalen daarin de grens en ik geef ze daar veel vrijheid in. De bal laat ik het liefst zo veel mogelijk rollen. Immers, als hij stilligt, kan het publiek wel naar huis gaan, bij wijze van spreken. Ik geef dus ook heel veel voordeel. Bas Nijhuis vind ik dan ook een van de betere scheidsrechters in Nederland. Ik hou van mannelijk voetbal.”

Ik zie veel scheidsrechters die het zo kort houden, dat er bijna geen echte duels meer zijn. Dit gaat ten koste van de fysiek van de spelers van tegenwoordig. Het is dan ook goed dat er ook scheidsrechters zijn, die gewoon een mannelijk duel toestaan.

“Ja, zeker in het jeugdvoetbal is dat belangrijk. Jonge spelers moeten leren voetballen. Als de bal dan in een wedstrijd steeds stilligt, ontwikkelen spelers zich veel minder snel. Je moet dus zo veel mogelijk toelaten, maar wel tot een bepaalde grens en die bepalen de spelers met hun acties zelf. Dit voel je echter snel aan in een wedstrijd.”

En hoe ga je er dan mee om als de vlam wel in de pan slaat, een opstootje dus?

“Het eerste wat je dan moet doen, is zelf je hoofd koel houden. Vervolgens ga je kijken wat er gebeurt en haal je degenen die op dat moment op de vuist gaan uit elkaar, zodat ernstige incidenten voorkomen worden. Dan haal je ze even naar de zijkant toe, als de emoties iets zijn teruggelopen, en stuur je de rest weg. Hoe meer mensen er namelijk bij betrokken raken, hoe grimmiger de sfeer vaak wordt. Dan maak je een kort praatje met ze, waarin je ze een waarschuwing geeft. Vervolgens gaat het spel gewoon verder; je moet het nooit groter maken dan het is.”

Gebeuren dit soort incidenten vaak?

“Nee, dat valt wel mee.”

Als je het hebt over emoties die opgeroepen worden in het heetst van de strijd, is het dan een goed idee om zonder scheidsrechter te gaan spelen?

“Nee, ik denk het niet. Voetbal, hoe je het ook wendt of keert, blijft een emotiesport. De scheidsrechter is in het leven geroepen om de grens tussen wat wel en niet kan te bewaken. Als je de scheidsrechter uit het geheel zou laten verdwijnen, dan verdwijnt ook die grens. Ik denk dat dat niet gaat.”

Tekst loopt door na de afbeelding

IMG_1127.JPG

Er zijn natuurlijk wel argumenten aan te dragen om het wel te doen, zoals het effect van het straatvoetbal. Dit heeft kenmerken als dat het heel vrij is en de sterkste wint.

“Ja, maar het gaat dan vooral om de jongere kinderen. Daar moet je denk ik vooral letten op het gedrag van de ouders langs de kant. Die bemoeien zich vaak met van alles en nog wat. Het idee van het creëren van meer straatvoetbal ken ik, maar ik denk dat je dan ook de kans aan jonge scheidsrechters ontneemt om te proeven aan wedstrijden van jonge spelers. Dat is ook een afweging.”

Hoe word je in een wedstrijd benaderd?

“Ik merk dat ik over het algemeen wel redelijk beleefd word aangesproken in een wedstrijd. Dit kun je ook beïnvloeden, door gedecideerd te fluiten, zodat voor iedereen duidelijk is wat er gebeurt. Dit zorgt voor geloofwaardigheid, waardoor je anders benaderd wordt. Ook je uitstraling speelt daarin een grote rol. Natuurlijk komen er ook wel eens oververhitte spelers mijn kant op, maar dat is gelukkig vrij sporadisch.”

Zit daar verandering in over de tijd of met bepaalde clubs?

“Nee, dat valt wel mee. Over regio’s valt me op, dat men in de regio Rotterdam iets agressiever is over het algemeen. Over de tijd zie ik ook geen trends, maar dat komt misschien doordat ik het ook 6 jaar doe. Als ik dit al 20 jaar zou doen, zou me misschien wel iets opgevallen zijn, maar nu is dat niet het geval.”

Hoe groot is de invloed van een scheidsrechter in een wedstrijd?

“Die is natuurlijk erg groot. Een scheidsrechter kan met zijn beslissingen een wedstrijd een bepaalde kant op sturen. Denk dan bijvoorbeeld aan het uitdelen van kaarten en het geven van vrije trappen en penalty’s. Dit kan een wedstrijd bepalen.”

Is er een visie die alle scheidsrechters van Nieuwerkerk uit willen dragen?

“Doordat onze scheidsrechters vaak zelf hebben gevoetbald of nog steeds voetballen, weten ze heel goed wat een fijne scheids is en wat niet. Daar kunnen ze zich naar gedragen. Daarom denk ik dat onze scheidsrechters vaak redelijk wat laten doorgaan en het spel het spel laten.”

Terecht. We proberen tenslotte spelers op te leiden en die zijn gebaat bij een wedstrijd met tempo.

“Tijdens de cursus wordt de nadruk op het spel gelegd: je bent in principe geen onderdeel van het spel, dus probeer je ook niet een te grote rol te spelen in de wedstrijd.”

Je bent/was zelf ook trainer. Hoe zou een scheidsrechter moeten zijn, vanuit het trainersoogpunt gezien?

“Als trainer maakt dat eigenlijk niet zo heel veel uit, omdat de scheidsrechter eigenlijk geen onderdeel is van de wedstrijd die gespeeld wordt. Het is team tegen team en de scheidsrechter zit daar een beetje tussenin. Het is dus voor een trainer niet zo’n heel grote factor.”

Maar waarom wordt er dan altijd zo veel gescholden op een scheidsrechter?

“Voetbal blijft een emotiesport en in het heetst van de strijd doet een mens soms dingen die niet zo gepast zijn. Ook daar moet je als scheidsrechter mee kunnen omgaan.”

Wat zijn de belangrijkste tips die je kunt geven aan jonge en/of onervaren scheidsrechters?

“Blijf jezelf. Verval niet in een rol, want dit verkleint je geloofwaardigheid, zowel naar de spelers als naar de rest van de aanwezigen toe. Dan kun je ook je eigen beslissingen beter verwoorden. Evalueren is ook belangrijk. Soms schrijf ik na een wedstrijd bepaalde dingen op die goed gingen, maar ook die ik nog zou kunnen verbeteren. Het is bijvoorbeeld ook leerzaam om eens bij andere wedstrijden te gaan kijken, om te zien hoe andere scheidsrechters bepaalde dingen aanpakken. Vraag een keer iets aan een meer ervaren scheidsrechter als je ergens over twijfelt. Dat heb ik ook vaak gedaan.”

Dus inderdaad er intensief mee bezig zijn. Wat ik dus het leuke vind aan amateurclubs, is dat het woord ‘amateur’ alleen maar slaat op het niveau waarop gevoetbald wordt. Er zit een zeer complexe organisatie achter. Er wordt op zo veel facetten van de maatschappij ingespeeld. Wat is dan de rol van een arbiter in deze organisatie?

“Nou, je hebt als scheidsrechter gewoon een voorbeeldfunctie. Die speelt op veel vlakken een rol. Bijvoorbeeld op het gebied van eerlijkheid. Er wordt soms gezegd dat de scheidsrechters bij Nieuwerkerk tegen de eigen club fluiten, maar dat lijkt me absolute onzin. Er is volgens mij niet een scheidsrechter die bewust dingen probeert aan te sturen. Dan sla je zelf een modderfiguur en dat is ook niet goed voor je geloofwaardigheid. Straal dus eerlijkheid uit, wees beleefd, ook naar de spelers toe, zelfs als ze in het heetst van de strijd onbeleefd tegen jou doen.”

Wat moet je als scheidsrechter nou echt nooit doen?

“Stel, je maakt een fout. Een fout is menselijk, dat kan iedereen overkomen. Wat je dan vooral nooit moet doen, is die fout proberen te compenseren door de andere partij ook een cadeautje te geven. Dan maak je namelijk nog een fout. Dat komt je geloofwaardigheid absoluut niet ten goede. Niet doen dus.

Daarnaast is het sowieso not-done om je te laten afleiden door ouders langs de zijlijn. Je moet sowieso gefocust zijn op de wedstrijd, en zodra je je laat afleiden door je omgeving, ben je je focus kwijt.”

Zijn er dingen die nog kunnen worden verbeterd in het arbitragegezelschap van VV Nieuwerkerk?

“Ik vind uitwisseling en evaluatie erg belangrijk, zoals ik al zei. Ik vind dan ook dat er met de scheidsrechters onderling wel meer gecommuniceerd mag worden. Niet alleen de voetballers, maar ook de scheidsrechters vormen immers een team. Zoals voetballers elkaar beter kunnen maken, kunnen ook scheidsrechters dat. We kunnen veel van elkaar leren en dat moeten we dan ook vooral doen.”

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s