“Op de zaterdag gebeurt het, en waar het gebeurt, moet je als club willen zijn.”

In de rubriek Björn wil het weten door Björn de Ruiter

Ik stap, half lopend, half glijdend, door het hek van de club. Het heeft gesneeuwd en alle trainingen zijn afgelast. De club is al een paar dagen zo goed als verlaten, wat te zien is door de sneeuw die bij de fietsenstalling nog onaangeroerd is. Er zijn, met mij meegerekend, vijf mensen op de club aanwezig. Dit zijn één speler, de kantinebeheerder en Hans Jeroense en Ron Luijten, respectievelijk de voorzitter en de trainer van zaterdag 1. Zij hebben tijd gevonden om door de sneeuw naar de club te komen om mij te woord te staan. VV Nieuwerkerk wil namelijk het prestatiegerichte elftal op zaterdag plaatsen, waar het nu op de zondag speelt. Ik spreek ze hierover en over hun visie op de club.

“Wat verandert er precies?”

Hans: “Het team dat nu zondag 1 is vervalt. Daartegenover staat dat we van Zaterdag 1 ons prestatiegerichte elftal maken.”

“Gaan er dan ook spelers die nu in zondag 1 spelen naar zaterdag 1?”

Hans: “Dat is wel de bedoeling. We gaan ons prestatiegerichte zaterdagelftal, zaterdag 1 dus, aanvullen met spelers uit zondag 1 en andere elftallen, totdat we de sterkste selectie hebben. Met die selectie zullen we proberen uit de vierde klasse weg te komen. Dat is namelijk waar teams in moeten beginnen. We zullen dus met de sterkst mogelijke selectie op moeten gaan klimmen naar een hogere klasse. Dit moet zeker de tweede klasse zijn, maar liever natuurlijk nog hoger.”

Tekst loopt door na de foto

Bjorn wil het weten

“Waarom gaan we dit doen?”

Hans: “Omdat de jeugd liever niet meer op zondag wil voetballen. De jongens die vanuit de A komen, kiezen, op een enkeling na, voor de zaterdag. De zondag zal voor hen dan ongetwijfeld vrij zijn vanwege uitslapen, Feyenoord of andere randzaken. Die voeren tegenwoordig blijkbaar de boventoon. Wat je nu bijvoorbeeld ziet, en daarmee lever je denk ik het bewijs, is dat wij om onze selecties compleet te maken, heel veel jongens ergens vandaan moeten plukken. Dan heb ik het ook echt over andere verenigingen. Sterker nog, we hebben vorig jaar zelfs ons tweede elftal moeten laten vervallen, omdat we dat team met bijna alleen maar spelers van buitenaf konden vullen.”

Op de zaterdag gebeurt het, en waar het gebeurt, moet je als club willen zijn.”

Ron: Omdat het zaterdagvoetbal steeds groter wordt, zie je dat de mooie derby’s en wedstijden op zaterdag ontstaan. Voor zo’n mooie en grote club is het dus zaak met de trend mee te gaan, omdat er binnen het zondagvoetbal eigenlijk weinig meer is om voor te voetballen. Op de zaterdag gebeurt het, en waar het gebeurt, moet je als club willen zijn.”

 “Wordt dit door meer clubs gedaan?”

Hans: “De neiging naar de zaterdag is zeker bij meer clubs zichtbaar. Alleen in onze afdeling waren er vorig jaar al vier clubs die zijn overgestapt. Daar zijn er dit jaar al weer twee bijgekomen. En dat in anderhalf jaar tijd. Een voorbeeld: een jaar of vijf geleden zijn de amateurs van Feyenoord hier ook mee gestart en die spelen inmiddels al op eersteklasniveau.”

“Wat is de rol van de KNVB hierin?”

Hans: “De KNVB speelt hier nauwelijks een rol in. Sterker nog, ze zijn hier niet blij mee, omdat hierdoor zowel de kwaliteit als de kwantiteit van het zondagvoetbal daalt. Hier kunnen ze weinig aan doen. Clubs mogen dat zelf beslissen. Heel opvallend is, dat het zich alleen in West-2 afspeelt. Dat is het district waar wij in voetballen. In West-1 gaat het nu een beetje beginnen, maar in de rest van het land speelt dit probleem helemaal niet. We zitten natuurlijk in de Randstad, dus met veel jeugd die alles heel makkelijk binnen handbereik heeft. Dan is de optelsom snel gemaakt, lijkt me zo.”

Het is jammer, omdat we er erg veel tijd in hebben gestoken om dat team helemaal vanaf de vierde klasse naar de eerste klasse te krijgen. Nu zal je met zaterdag 1 ook weer vanaf de vierde klasse op moeten klimmen.

“Hoe jammer is het dat de zondag vervalt?”

Hans: “Het is jammer, omdat we er erg veel tijd in hebben gestoken om dat team helemaal vanaf de vierde klasse naar de eerste klasse te krijgen. Nu zal je met zaterdag 1 ook weer vanaf de vierde klasse op moeten klimmen. Dat is het enige echte nadeel. Het is voor de club wel een enorme uitdaging om dat te doen, en ik kan je verzekeren dat als we eraan beginnen, dat we het ook afmaken.”

“Is er dan nog een ander wezenlijk verschil tussen het zondag- en het zaterdagvoetbal?”

Hans: “”Qua voetbal niet, het is eigenlijk slechts de dag. Het vraagt wel meer van de organisatie. Zaterdag is al een hele drukke dag en daar komt dit nog bij. Met de goede organisatie die we hebben, gaat ons dat zeker lukken.”

“We vormen onze zaterdag 1 dus om tot een prestatiegericht team. Wat wordt er precies verstaan onder prestatiegericht?”

Ron: “In feite zijn we nu ook al prestatiegericht bezig met de zaterdag 1-selectie. Hier zijn we afgelopen jaar al mee gestart. Dit hebben we gedaan met heel veel jongens uit de eigen jeugd, een aantal uit de zondag en een paar jongens die van andere clubs zijn gekomen om een goed elftal te smeden en zo Nieuwerkerk te promoten. Door goed en mooi voetbal proberen we Nieuwerkerk in de toekomst stappen te laten maken.”

“En hoe doen we dat?”

Ron: “Door een goede uitstraling te laten zien, door goed voetbal te spelen, door overal waar je komt goed voor de dag te komen. Dit kan alleen met jongens die echt willen, want het moeten echt spelers zijn die uit het goede hout gesneden zijn. Het moeten spelers zijn die heel graag hier willen voetballen. En dit zal niet in een jaar gaan, dat zal niet in twee jaar gaan, maar daar hebben we gelukkig een langetermijnplanning voor.”

“Wat houdt die langetermijnplanning dan concreet in?”

Hans: “We lopen nu met een zondagselectie in de eerste klasse. Ons streven is dat wij daar met de zaterdag binnen vier à vijf jaar ook zijn. Een belangrijke voorwaarde is ook dat het overgrote deel van de selectie uit jongens bestaat die echt hun hart bij deze club hebben liggen. We zullen het dus helemaal opnieuw moeten opstarten, maar we hebben nu wel vaker met dat bijltje gehakt, dus we weten intussen hoe we dat aan moeten pakken. Ervaring is kunst en ervaring zit hier ook een hoop. Ron heeft hiervoor bijvoorbeeld ook de amateurs van Sparta ver omhoog gebracht.”

Ron: “Ja, en we zijn met het tweede van VV Nieuwerkerk ook gepromoveerd. Maar wat wij willen, is Nieuwerkerk met bekwame mensen verder brengen. Ziehier onze presentatiegids. Die ziet er mooi en volwassen uit. Volwassen, dat is waar we naartoe willen. Dat gaat ook gebeuren in de aankomende jaren en daarvoor heb je ook volwassen spelers, volwassen bestuur en een volwassen staf nodig. Het bestuur is al een heel eind; zij zitten al op hoofdklasseniveau. We hebben straks een staf die van wanten weet. Er is dan ook genoeg kwaliteit om dat te doen. Je moet dus ook niet iedereen van de zondag willen. Je moet gewoon de juiste mensen hebben die uit het juiste hout gesneden zijn en die ook echt succes willen boeken met dit prachtige project.”

Hans: “Een ander aspect van onze professionaliteit is het feit dat we de spelers ook betalen. Dit doen we echter niet per speler. Dit deden we vroeger wel, maar dat gaan we nu veranderen. We betalen nu dan ook een premie voor het hele team uit, als stimulans voor het collectief. Dit maakt dat je voor elkaar wilt werken.”

En wat dan dus ook belangrijk is, is dat je spelers hebt met een binding met de club en de regio. Dat maakt ook dat er meer supporters komen en dat bijvoorbeeld ook sponsors zich sneller aandienen.

En is dat dan het imago van onze club, of moet dat het worden?

Hans: “Laat dat het maar worden. Dat lijkt me een mooi streven. En wat dan dus ook belangrijk is, is dat je spelers hebt met een binding met de club en de regio. Dat maakt ook dat er meer supporters komen en dat bijvoorbeeld ook sponsors zich sneller aandienen. Het zou natuurlijk prachtig zijn als er bussen met supporters mee naar uitwedstrijden kunnen. Dat is iets waar we naartoe kunnen werken.”

“Zijn er ook voetbaltechnische aspecten die in het plan een rol spelen?”

Hans: “Wat we belangrijk vinden op voetballend gebied, is dat we het aanvallend en attractief spelen, bij wijze van spreken. Doordat we dus wel een aantal jongens vanuit zondag 1 naar zaterdag 1 halen, die echt een Nieuwerkerkhart hebben, krijgen we gewoon een sterkere en bredere selectie. Zo kun je iedereen beter maken. De staf zal ook nog iets uitgebreid worden met mensen die de club kennen. Dus wat dat betreft zijn we bezig om binding te creëren binnen de elftallen, en van daaruit ga je proberen de zaterdag te bestormen.”

Ron: “Alles wordt dus leuker en beter op de zaterdag en daar zullen wij ons steentje aan bijdragen.”

 “Het is fantastisch om jullie er zo enthousiast over te zien praten.”

Hans: “Maar hoe vind jij het dan? Jij speelt ten slotte zelf in de jeugd.”

“Ik vind voetballen het allerleukste wat er is. Ik vind dit ook een prachtige club, want ik speel hier niet voor niets al sinds jaar en dag. Nieuwerkerk is een grote club, maar toch een warme club. Iedereen kent elkaar, wat toch een belangrijk iets is voor een teamsport. Het brengt een harmonieuze sfeer.”

Ron: “Als jij zegt dat dat een harmonieuze sfeer brengt, dan wil ik nog iets van je weten. Hoe krijg je dan alle mensen op die tribunes? Met andere woorden, hoe motiveer je de hele club om bijvoorbeeld naar Zaterdag 1 te komen kijken?”

“Ik kan natuurlijk alleen voor mezelf spreken. Voor mij is het een goede reden om te komen kijken, als ik een team echt beter zie worden. Als er iets groeit. Een (misschien niet al te populair) voorbeeld: Vorig jaar onder Peter Bosz zag ik, en met mij vele anderen, Ajax zichtbaar beter worden. Ik ben niet voor Ajax, en toch bleef ik iedere keer naar ze kijken. Enthousiasme begint met verwondering. Daarnaast is het effect van ‘local heroes’ ook zeker belangrijk. Als jij in het hoogste elftal van je cluppie mensen ziet spelen die je kent en/of benaderbaar zijn, zal je ook sneller gaan kijken.

“Waarom is VV Nieuwerkerk zo’n fijne club?”

Hans: “Binnen VV Nieuwerkerk is alles perfect geregeld. Daar mag ik mijn bestuur wel voor bedanken, want we hebben hier wel echt wat neergezet. Kijk maar naar het gebouw waar we in zitten. We hebben geïnvesteerd en kijk naar het resultaat. Onze organisatie staat als een huis.”

Ik ben natuurlijk nog drie jaar weggeweest, maar ook weer op het oude nest teruggekeerd. Dat zegt alles over de warmte van deze club.

Ron: “Ik ben natuurlijk nog drie jaar weggeweest, maar ook weer op het oude nest teruggekeerd. Dat zegt alles over de warmte van deze club. Je ziet het ook al, twee bevlogen mensen met een enorme spirit en drive om iets te doen. Zo proberen we het ook over te brengen op andere mensen. Daar mag je trots op zijn, vind ik.”

Hans: “Daar wil ik nog wel iets aan toevoegen, betreffende het clubgevoel. Kijk naar ons blad, waar je nu voor schrijft. Ook een deel van onze club waar we trots op mogen zijn. Dat blad moet gewoon overal liggen!”

“Beschrijf deze club eens in één woord of één zin.”

Ron: “Woorden als normen en waarden en uitstraling komen meteen in me op, maar ik denk dat alles samen te vatten valt onder het woord ‘prachtig’.”

Hans: “Volwassen, met goede en bekwame mensen.”

“Conclusie: Nieuwerkerk is een prachtige, volwassen club met passievolle en bekwame mensen.”

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s