“Vandaag lukt bijna niks”

In de rubriek Blessuretijd door Marcel de Dood

“Vandaag lukt bijna niks.” In de rust zegt Roan Wensveen (17) het al tegen Jelle, zijn Plus-collega en de vorige keeper van het team. Als Soccer Boys een corner krijgt, praat Roan weer kort over de tegenslag met Jelle, die een plekje achter het doel heeft gevonden. Het staat 1-7 en als keeper word je daar niet zekerder van.

De corner komt recht op Roan af. Hij plukt de bal uit de lucht. De spits van Soccer is ook bij een 7-1 voorsprong nog gretig, te gretig. Hij springt naar de bal en raakt Roan vol. Al meteen hoort Carlos een knak. Bezorgd als altijd komt hij bij Roan? “Gaat het.” “Haal de waterzak maar.”, zegt Roan, nog niet bewust van het onheil. “Ik voelde mijn arm niet en dacht dat het een gewone botsing was. Dat het wel weer weg zou trekken.” Coach Martin en de coach van Soccer Boys zien het meteen. Een grote bobbel op zijn linker sleutelbeen. Die is gebroken.

Er moet een ambulance komen, want Roan durft niet op te staan. Het duurt lang, zeker een half uur. Hij ligt onder dekens en krijgt het toch steeds kouder. De coach van Soccer Boys blijft steeds bij hem en stelt hem gerust. “Daar ben ik hem heel dankbaar voor. De spits van Soccer Boys heb ik niet meer gezien, die ging meteen weg. Ik heb daarna niks van hem gehoord. Sorry had toch wel gekund? Er is nog wel naar mijn adres gevraagd, maar het is nu vier weken later, dus dat zal wel niet meer komen.”

Ik heb daarna niks van hem gehoord. Sorry had toch wel gekund? Er is nog wel naar mijn adres gevraagd, maar het is nu vier weken later, dus dat zal wel niet meer komen.”

De ambulancebroeders tillen Roan aan zijn broek en shirt op zijn zij en op de brancard. Roan’s moeder Angelina stond ook achter het doel. Ze had Roan nog nooit zo hard horen schreeuwen en is natuurlijk ongerust. Ze rijdt mee met de ambulance naar de spoedeisende hulp van het IJsselland Ziekenhuis. “Ze lieten me de foto zien en eigenlijk mag dat niet. Je kunt er goed op zien dat het bot van bovenaf gebroken is. Bij een val komt er vaak druk vanuit de elleboog op het sleutelbeen en breekt het van onder. Nu moet de breuk door de botsing zijn gekomen en niet door de val erna.”

Pats, het sleutelbeen schiet door de andere positie van zijn arm weer precies in positie. “Heel raar, mijn moeder hoorde het ook. Ze dacht dat het weer brak.

Roan moet van de arts zijn arm laten hangen in een mitella. Pats, het sleutelbeen schiet door de andere positie van zijn arm weer precies in positie. “Heel raar, mijn moeder hoorde het ook. Ze dacht dat het weer brak.” Het sleutelbeen is precies op zijn plek gekomen en geneest nu voorspoedig. “Dat is echt geluk, ik hoef niet geopereerd met een plaatje erin. Ik heb gehoord dat die ook weer los kan schieten als je een zware rugzak op je andere schouder draagt.” Roan kan al snel weer naar zijn school, MBO Marketing & Communicatie in Gouda. “Ik mag niet fietsen, maar ik ga altijd met de trein naar school. En daar moet ik het meeste met de computer doen. Ik ben rechts en met die ene hand kan ik best typen.”

IMG-20171211-WA0013

Roan is twee keer naar de fysiotherapeut geweest om zijn schoudergewricht los te maken. Over twee weken hoeft hij de band onder zijn arm niet meer te dragen. “Dan kan ik weer gaan werken in de Plus, de winkel van mijn vader. Daar zijn best veel blessures geweest. Danny Varney werkt er en Jeffrev van Beuningen natuurlijk. Die stonden allebei ook in Blessuretijd.” Roan zal dit seizoen niet meer keepen, de fysiotherapeut raadt het hem af. “Ik wil wel gaan voetballen, net als ik voor dit seizoen altijd deed. Ik moet snel conditie gaan opbouwen, want daar is niks van over.”

Gebroken sleutelbeen door Kevin Neleman

Een gebroken sleutelbeen is vervelend en kan ook zeer pijnlijk zijn. Aals het niet goed geneest, kan het nog voor meer problemen zorgen. Daarom is het belangrijk dat het herstel op de juiste manier verloopt. Er zijn twee opties: ‘gewoon’ herstel of herstel met behulp van een operatie.

Het sleutelbeen verbindt het schouderblad met het borstbeen. Het bot draait om zijn lengte-as, zoals een sleutel in een slot, vandaar de naam sleutelbeen. Door een harde klap, bijvoorbeeld door een val, kan het sleutelbeen zo’n grote kracht te verwerken krijgen dat het bot breekt. Dit gebeurt vooral bij jongeren, omdat het bot tot je twintigste levensjaar nog niet volgroeid is. De voornaamste oorzaak van de breuk is de reflex. Als je valt, is je eerste instinct om jezelf met je handen op te vangen. Doordat je arm dan gestrekt is, vangt het sleutelbeen de klap op.

Naast pijn in de schouder zijn de symptomen van een sleutelbeenbreuk blauwe plekken en zwelling. Dankzij de ligging van het bot in het lichaam kan de arts eenvoudig vaststellen of er een fractuur in het sleutelbeen zit. Een röntgenfoto is dus niet altijd nodig, al zal het de arts wel volledige zekerheid geven over de precieze schade in je schouder. Op die manier is het ook eenvoudiger om de keuze voor de juiste behandeling te maken.

Blessuretijd Roan Wensveen foto Willy den Outer

Het lastige aan een breuk in het sleutelbeen is dat ingipsen, zoals bij een gebroken arm of been, niet mogelijk is. Daarom wordt er in de meeste gevallen gekozen voor een mitella. Daarbij wordt de arm enkele weken in een draagband gehouden, zodat het sleutelbeen de rust krijgt om te herstellen. Het kan zijn dat het dragen van een mitella geen optie is, bijvoorbeeld omdat de breuk op een verkeerde plaats zit of meervoudig is. In dat geval zal er geopereerd worden.

Of je nu wel of niet aan je sleutelbeen geopereerd bent, het revalideren kan meestal zonder hulp. Met behulp van eenvoudige oefeningen kan je de arm aan de kant van de breuk steeds iets meer belasten. Mochten er toch klachten blijven, dan is een bezoek aan de arts wel aan te raden. Eventueel kan hij je doorsturen naar de fysiotherapeut. Het kan namelijk zijn dat de oefeningen niet lukken en dan moet er gekeken worden hoe dat op te lossen is.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s