Joey breekt zijn bovenbeen

In de rubriek Blessuretijd door Marcel de Dood

Zomervakantie 2017. Joey heeft de dag voordat hij een midweek naar Texel gaat nieuwe Panini- voetbalkaarten gescoord in Nessa. Hij oefent samen met zijn vrienden Mika en Bjorn op zijn afstandsschoten. Daarmee heeft hij in het kampioensseizoen van de C11 niet gescoord en dat moet komend seizoen wel gebeuren. “Zullen we gaan, moet je kijken die wolken”. Bjorn heeft gelijk, zo te zien gaat het straks onweren. “We gaan naar mijn huis, doen we wel Fifa.” Bij Joey thuis kun je altijd terecht, ook op deze zondag. Het is een flink stuk fietsen naar de Bermweg, voordat ze Nesselande uit zijn, regent het al flink. “We schuilen wel bij Hornbach”, roept Mika die het snelste kan fietsen. Hij is al op het parkeerterrein. Joey is al in de afdaling van de brug, als hij slipt met de fiets en valt. Hij heeft enorm veel pijn in zijn rechterbeen en blijft liggen. Bjorn is er snel bij, Mika keert om. Joey probeert voorzichtig op te staan. Kansloos. Het lijkt net of zijn knie uit de kom is, zo gek ligt zijn been erbij. En zoveel pijn. Auto’s stoppen en vriendelijke mensen bellen 112, houden paraplu’s op en dekken Joey toe met een deken. Pascal, de vader van Joey is er nog voor de ambulance Joey weg brengt naar het ziekenhuis. “Doe maar naar Sint Franciscus, daar werkt mijn vrouw nu.”

Doe maar naar Sint Franciscus, daar werkt mijn vrouw nu.

In het ziekenhuis constateert de spoedeisende hulp een breuk in het bovenbeen. Nog dezelfde avond krijgt Joey een titanium pen in het bot in een operatie van 3½ uur. De vakantie naar Texel is dan al afgezegd. Joey is niet alleen in het ziekenhuis, zijn moeder Miranda blijft slapen op haar werk. De volgende dag kan Joey al naar huis. “Ik moest laten zien dat ik op krukken kon lopen. Ik viel bijna flauw, maar ik liet het niet merken, zo graag wilde ik naar huis.” Thuis slaapt hij veel op een bed beneden in de kamer. “Er was vaak visite, maar daar heb ik soms niks van gemerkt.” De visite zorgt ervoor dat zijn Panini-boek bijna vol is. “Ik heb stapels met dubbelen, ik kon alleen ruilen met Mika en Bjorn.”

Tekst gaat door na de foto.

Foto Blessuretijd Joey Bek 1

Ik heb alleen last van mijn achillespees gehad, toen mijn oma’s hond erin had gebeten

Zijn gebroken been kost Joey een heel seizoen voetballen. Voor het eerst mist hij wedstrijden door een blessure. “Ik heb alleen last van mijn achillespees gehad, toen mijn oma’s hond erin had gebeten.” Zijn vader Pascal coacht samen met Ferry het team JO15-10 weer naar een kampioenschap. “Ik ga vaak aanmoedigen natuurlijk en ik kom ook bij de trainingen kijken.” Joey kan nog niet fietsen. Pascal heeft een 2e hands scootmobiel gekocht, waarmee Joey naar school en de voetbal gaat. “Ik schaamde me eerst best wel. Zag ik iedereen kijken alsof ik dat ding van mijn oma had gestolen. Maar nu vind ik het wel grappig.”

Ik schaamde me eerst best wel. Zag ik iedereen kijken alsof ik dat ding van mijn oma had gestolen.

In januari gaat de pen uit het been. Dan mag Joey weer zes weken niets doen, pas in juni mag hij weer sporten. “Ik probeer superfit te zijn voor het nieuwe seizoen. Ik mis het voetballen wel!”

Breuk in het bovenbeen – Kevin Neleman

Omdat het dijbeen een zeer sterk bot is, komt een breuk hiervan meestal door een ongeluk waarbij er veel energie is vrijgekomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een ongeval met een gemotoriseerd voertuig of een val van hoogte. Het is onmogelijk om het been te bewegen en te belasten. Vaak valt het ook op dat het been in een andere stand ligt.

Een gebroken dijbeen moet bij volwassenen in principe altijd geopereerd worden. Omdat de doorbloeding van het dijbeen zeer sterk is, kunnen patiënten met een dijbeenbreuk relatief veel inwendig bloedverlies hebben. Meestal is er dan ook een reden om een dijbeenbreuk snel te opereren.

Tekst gaat door na de foto.

Foto Blessuretijd Joey Bek

Bij een operatie zal de traumachirurg de breukdelen van de schacht weer in de juiste vorm en richting aan elkaar zetten.  Een veel gebruikte methode is een pen in de mergholte van het bot, die via de heup of via de knie kan worden ingebracht. De pen wordt met dwarse schroefjes aan het begin en het einde van de pen vastgezet.

Zes tot twaalf weken na de operatie mag je normaliter het been weer belasten. Doordat patienten anders gaan lopen of lang met krukken lopen ontstaan vaak klachten aan nek, rug, heup of knie. De fysiotherapeut helpt om dit te voorkomen of behandelt na het optreden. Hij besteedt veel aandacht aan het optrainen van de beenspieren, want na een periode waarin het been niet is belast is er nog weinig van de kracht over.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s