Kort op het spel

In de rubriek Scheidsrechtersbal door Marcel de Dood

Voetbal wordt steeds professioneler. Spelers lopen met een gps-tracker in hun nek om alle bewegingen te registreren. Fitheid is een basis. Je kunt pas een duel winnen, als je bij de bal bent. Een doelpunt maken is makkelijker als je sneller bent dan de verdediger. Bij het verlaten van het veld, laat de TV de afgelegde kilometers zien. “Distance covered 8,4 km (team-average 7,2 km)”, lees je dan. Met de keeper als onderdeel van het team, is het niet moeilijk om boven het gemiddelde te zitten. Er zijn leugens, grote leugens en statistiek.

Tekst loopt door na de afbeelding

foto scheidsrechtersbal 2

Minder bekend is wie het meeste loopt in een wedstrijd. Dat is niet de ijverige box-to-box middenvelder, maar meestal de scheidsrechter. Björn Kuipers in de Quest: “Ongeveer twaalf kilometer loopt een scheidsrechter tijdens een wedstrijd. Dat is meer dan de spelers: die leggen een kilometer of tien af. En ik loop geen gelijkmatig tempo, hè? Ik trek sprintjes, loop zijwaarts, achterwaarts. Dus de conditie moet prima zijn.”

Niet alle scheidsrechters zitten kort op het spel. “Als ik stilsta, zie ik beter wat er gebeurt, dan als ik ren”, stelt een prominent uit ons korps regelmatig. Ook dat is waar en verklaart mogelijk waarom alle toeschouwers het soms beter zien dan de scheidsrechter, als het in het voordeel van de eigen club is.

Voor veel scheidsrechters is fit zijn niet alleen een voorwaarde voor, maar ook een doel van het fluiten. Eén of tweemaal per week minimaal een uur interval lopen, zonder de mogelijkheid om uit te stellen tot morgen. Ik kan het iedereen aanbevelen.

Foto scheidsrechtersbal

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s