“Er wordt teveel gecoacht”

In de rubriek Björn wil het weten door Björn de Ruiter

In deze rubriek spreekt Björn de Ruiter, jeugdvoetballer bij VV Nieuwerkerk, met een technisch verantwoordelijke binnen VV Nieuwerkerk over een thema dat het Nederlandse voetbal bezighoudt. Bij zijn debuut als redacteur neemt hij met Edwin van den Haak, de jeugdcoördinator van de Jeugd onder 11 jaar de ontwikkeling en opleiding van talenten onder de loep.

“Ik bespeur de laatste jaren een trend dat Nederlandse talenten  steeds minder goed zijn. Bent u het daarmee eens?”

“Ja. Ik denk dat we met het Nederlandse voetbal in een lastige fase zitten, en dat we ons op een omslagpunt bevinden. We haken af op meerdere vlakken, dus we moeten ons aanpassen.”

Tekst loopt door na de afbeelding

foto Björn wil het weten - Jolanda van het Kaar

“Jeugdspelers debuteren steeds vroeger in de Eredivisie. Ik denk dat dit een verklaring is voor het probleem in Nederland. De jongere spelers moeten het in een te vroeg stadium zelf uitzoeken, terwijl ze ervaren jongens nodig hebben.”

“Wat je zegt klopt natuurlijk. Spelers worden sowieso overal jonger, maar in Nederland gaat dit sneller. Dit komt doordat wij niet het geld hebben om de jongens die echt toekomst hebben in Nederland te houden. Ze worden weggekocht door buitenlandse grootmachten. Daardoor vallen wij terug op jongere en kwalitatief mindere voetballers.”

“Er moet volgens mij nog wel een andere verklaring zijn voor de huidige problematiek van het Nederlandse voetbal.”

“Misschien hebben wij in Nederland wel te lang vastgehouden aan de Hollandse school, die vroeger wél werkte. Johan Cruijff heeft heel veel invloed gehad.”

“Eens. Het voetbal is veranderd en wij zijn onvoldoende mee veranderd. De focus ligt internationaal volledig op het behalen van resultaat, terwijl wij de deur opengooien, omdat we graag aanvallend voetbal spelen. Zeker met de huidige kwaliteit van onze spelers kan dit gewoon niet meer.”

“Dat zal niet iedereen met je eens zijn, maar er valt wat voor te zeggen.”

“Het voetbal verandert en de jeugd dus ook.”

De jeugd verandert, doordat ze veel meer hebben dan voorheen. Dit maakt ook dat ze het spel anders gaan beleven. Ze hebben domweg meer prikkels dan vroeger, waardoor het lastig wordt je te focussen op voetbal of een andere sport.”

“Zeker. Van social media, of andere dingen die er vroeger niet waren.”

“Precies, en dat vergt van begeleiding en organisaties een iets andere insteek. “Ja, maar vroeger ging het zo” telt gewoon niet meer. We hebben een nieuwe generatie, die het leven en het voetbal op een andere manier beleeft. De organisaties moeten zorgen dat ze de kinderen enthousiast houden en misschien moet dat op een andere manier.”

“Wat u nu aanstipt, herken ik wel. Zodra ik naar de B’tjes ging, merkte ik dat heel veel leeftijdgenoten stopten met voetballen.”

“Ze zullen wel betere dingen te doen hebben. School, werk, vriendinnetjes. De trainer doet misschien niet altijd even aardig. Sowieso worden kinderen mondiger. Dat begint al bij de F’jes. Hoe verder kinderen komen, hoe duidelijker dat wordt. We zullen het hiermee moeten doen en er een passend antwoord op moeten verzinnen.”

“Wat zou het antwoord zijn?”

“Je hebt natuurlijk een goede organisatie nodig met goede trainers en begeleiders, maar uiteindelijk moeten de spelers het doen op het veld. Daar heb je dan toch echt de talenten zelf voor nodig. Om terug te komen op die veranderingen binnen het voetbal, niet overal is alles veranderd. In de jongste categorieën is alles hetzelfde gebleven qua kinderen. Die jochies doen nog steeds gewoon hun ding.”

“Zij zullen waarschijnlijk nog niet eens doorhebben dat de wereld en daarmee het voetbal grote veranderingen ondergaat.”

“Ja, dus de verbetering ligt dan misschien vanaf de D.”

 “Toch verandert de KNVB vooral vanaf de F’jes, die met 6 tegen 6 op een kwart veld gaan spelen. Inmiddels is dit ook in gang gezet. Wat vindt u van dit idee?”

“De KNVB wil hiermee het spelplezier terugbrengen en kinderen meer aan de bal laten komen. Ze willen het straatvoetbal weer een beetje terugbrengen. Ik denk niet dat je hiermee kinderen meer plezier brengt, omdat er in die categorie weinig is veranderd. Ik vond het niet nodig. Het is wel zo dat in dat soort wedstrijden de kinderen meer aan de bal komen.”

“Het lijkt me ook uitdagend qua organisatie. Er schieten mij ook plots allerlei vragen te binnen. Hoe baken je een kwart veld af? Wie doet dat? Waarmee doe je dat? Hoe zijn de teams daarop aangepast? Hoe hebben jullie dat aangepakt?”

“We hadden echt wel problemen, vooral in de eerste weken. Nu staat het allemaal beter en weet men ook de afmetingen, maar in het begin was het inderdaad ook onduidelijk hoe we een kwart veld moesten afzetten en waar de doelen vandaan gehaald moesten worden. Lastig dus, maar we wisten vorig jaar al dat dit ging gebeuren en met de selectie hebben we daar ook in geoefend.”

“Er mag ook niet meer gecoacht worden. Hoe gaat dat?”

Dat gaat nog niet goed. Er wordt zelfs veel meer gecoacht, omdat de coaches en ouders er dichter bij staan. Maar goed, je moet het de tijd geven.

“Terug naar VV Nieuwerkerk. Is er binnen de club een bepaalde filosofie over het opleiden van spelers?”

“We hebben als club een technisch beleidsplan, dat is de rode draad. Dit is echter niet heel specifiek. Wij vinden het belangrijk dat in iedere geval de selectieteams ongeveer op dezelfde manier trainen en spelen.”

Tekst loopt door na de afbeelding

IMG_8476

“En maakt het jullie dan nog uit wat de recreatieteams doen?”

“Ja, maar we zijn nu nog zo druk bezig om alles voor elkaar te krijgen in de selectieteams, dat het kopiëren naar de recreatie nog lastig is. Het zou natuurlijk ideaal zijn als we voor de recreatieteams een soort groepstrainer konden krijgen vanuit de club. Iemand die er is voor de vrijwilligers om dingen aan te vragen.”

“Iemand die trainers traint dus?”

“Ja, het zou ideaal zijn als daar mensen zijn die die kennis hebben en als vraagbaak kunnen dienen voor de vrijwilligers. Omdat wij een grote club zijn, hebben we ook veel teams. Niet iedereen heeft dan automatisch een professionele trainer, waardoor veel ouders zelf aan de bak moeten. Die mensen bieden zich aan en doen dit volgens hun eigen visie, maar het zou natuurlijk fantastisch zijn als we dat zouden kunnen stroomlijnen. Dan zou je de rode draad van de club doorzetten.“

“Wat is het doel van onze opleiding?”

“Het is ons doel om spelers beter te maken en voor ons eigen eerste elftal op te leiden. We zijn ook trots als spelers zich zo ontwikkelen dat ze naar andere verenigingen gaan die hoger spelen. We zien spelers bij BVO’s in de opleiding die ver kunnen komen. De blijven we ook volgen.”

“Misschien lopen de Nieuwerkerkse topspelers nu al rond in de F0! Edwin, ik wil u hartelijk danken voor de medewerking en voor het geven van uw visie op het Nederlandse jeugdvoetbal. Ik ben er een stuk wijzer van geworden.”

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s