Groen als gras

Door o.a. Milan ’t Hooft in de rubriek De vijf van Het Vijfde

De vijf van Het Vijfde

Ooit, in een ver en fit verleden waren de spelers van Het Vijfde nog groen als gras. Niet zondag, maar juist zaterdag was destijds de mooiste dag van de week. In een zweem van nostalgie, en wegens een drastisch gebrek aan persoonlijke sportieve hoogtepunten, delen we in deze voorlopig laatste editie van De vijf van het Vijfde onze favoriete herinneringen aan het spelen in de jeugd.

1- ‘Speling van het lot’

Wie voor een dubbeltje is geboren, wordt nooit een kwartje. Of om in voetbaltaal te spreken: een linksback in de jeugd kan de positie van de spits vergeten. Toch vreemd hoe een toevallige beslissing van een enthousiaste vader-coach menig voetbalcarrière bepaalt. Tip van Het Vijfde (en Daley Blind): stel je vader aan als coach. Altijd basis en structureel op tien. Wat ook werkt is – wanneer je invalt bij een ander team – beweren dat je spits staat. Dat doen onze verdedigers en keeper al járen.

Daley_Danny_Blind

2- ‘De derde helft’

Jazeker, ook in de jeugd was dit een wekelijks terugkerend fenomeen. Enige verschil: iedereen nam een penalty in plaats van een meter bier.  Kortom, het moment om een verloren wedstrijd – en dat waren er nog al wat – toch glans te geven. Immers, bij thuiskomst kon je vertellen dat je, net als vorige week, gewoon weer had gescoord. Ons idee: invoeren bij de senioren die penalty’s na afloop. Verliezers halen een kratje, winnaars geven een rondje. Bovendien kunnen wij bij thuiskomst dan ook weer eens opscheppen over een meegepikte goal.

3- ‘Juichen!’

Het moet uit bij VV Groeneweg geweest zijn. Ons eerste officiële ‘hoopje’ na het maken van een doelpunt. Juichen volgens het boekje: eerst naar de cornervlag, drassig plekje uitzoeken en stapelen maar. Niets zo mooi als het vieren van een doelpunt met je vriendjes. Ook al stonden we reeds met 5-0 achter. Doelpunten moet je vieren. Zeker aan het begin van de tweede helft, want dan begin je weer op 0-0 en kun je de wedstrijd gewoon nog winnen. Althans, volgens onze coach…

4- ‘Afgelast’

Het zal Dirk Kuyt in zijn lange carrière zelden zijn overkomen. De avond voor de wedstrijd vrezen voor een natgeregend veld. Nee, Dirk zal nooit de avond voor FC Twente uit een belletje naar Enschede hebben moeten plegen om te checken of de wedstrijd wel doorging in verband met regenval. Niets van dit alles voor jochies van Het Vijfde. Wij lagen te bidden in onze VV Nieuwerkerk pyjama opdat er vannacht geen regen zou vallen op veld 3. Tenzij we op bezoek moesten bij SV Donk, want daar werd het sowieso afgelast. En was de scheids partijdig. Altijd.

Afgelast

5- ‘Ze hebben rugnummers’

Terwijl onze tegenstander zich semi-professioneel warmloopt schieten wij onze keeper alvast in. Één keeper, één bal, vijftien spelers. Wanneer aan de andere kant de dopjes worden uitgezet voor een opwarmend positiespel slaat bij ons de paniek toe: Bal over het hek, wat nu? Op basis van de warming up stonden wij vaak al 2-0 achter. Aan de aftrap nam deze psychologische achterstand enkel toe. De tegenstander had namelijk sponsorshirts met rugnummers. Wij liepen erbij in een bonte verzameling clubtenues – sommige nog ouder dan de spelertjes die ze droegen – en afgezakte sokken. Gelukkig was onze keeper wel (goed) ingeschoten.

Wat is jouw favoriete herinnering aan het spelen in de jeugd? En hoe beviel deze rubriek het afgelopen seizoen? Wij gaan ons na een mislukte strijd tegen het degradatiespook opmaken voor een welverdiende zomerstop. Volgend seizoen gaat Het Vijfde weer vol goede moed voor de prijzen. Immers, zolang je maar vaak genoeg degradeert wordt je vanzelf een keer kampioen. Hopelijk spelen wij inmiddels laag genoeg…

Tot volgend seizoen!

P.S. In de aanloop naar komend seizoen zoekt het vijfde elftal nog versterkingen in de verdediging, middenveld en aanval. Net als bij de KNVB maakten wij hiervoor een speciale ‘profielschets’. Deze luidt als volgt: “Heeft voetbalschoenen en is beschikbaar op zondagochtend…” Aanmelden kan via onze account op Instagram: @hevijfde – We horen van je!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s