“Ik had een heel seizoen met mijn broertje kunnen spelen.”

Door Marcel de Dood in de rubriek Blessuretijd

In deze rubriek besteden we aandacht aan geblesseerde spelers van vv Nieuwerkerk. De aan onze vereniging verbonden fysiotherapeuten Johan van Streun en Kevin Neleman geven tips over het voorkomen en herstellen van blessures. In deze editie: Dave de Oude breekt zijn been.

Zoals vaker bouwt de agressie zich op. Nog meer dan anders wil hij zich bewijzen.

Dave vraagt in mei 2016 zelf of hij mee kan spelen met de A2. Omdat het de allerlaatste wedstrijd van zijn oude trainer René de Ruiter is en voetbalvrienden zoals Nick,  Brian en Liciano daarin spelen. Maar vooral omdat hij vindt dat hij te weinig speeltijd krijgt in de A1. Zijn plekje in het centrum is hij kwijt aan de teruggekeerde Boris en op de rechterflank concurreert Dave met Ricardo. In de A2 kan hij lekker spelen. Het is een uitwedstrijd in Rotterdam. De wedstrijd loopt verkeerd. 1-4 achter in de rust. Dave voelt de verantwoordelijkheid. Zoals vaker bouwt de agressie zich op. Nog meer dan anders wil hij zich bewijzen. Ook bij de 50-50-bal, waar de tegenstander voor gaat. Dave moet en zal dit duel winnen en gaat er ook hard in. Een fractie later dan de tegenstander trapt Dave vol tegen de bal. En blijft liggen. Vader Marcel, nog fanatieker dan Dave, klimt over het hek en is snel bij zijn zoon. Marcel heeft wel vaker de neiging om het veld in te rennen, dit is de eerste keer dat hij het ook echt doet. Hij weet dat het mis is. “Rustig blijven liggen. Bel 112!”

“Ik zou het nu anders doen”, zegt de 19-jarige student HBO Sportmanagement meer dan een jaar later. “Ik had slimmer moeten zijn, de tegenstander kon niks met de bal, als hij het duel zou winnen. Nee, niet uit angst, dat heb ik niet.” In het tussenliggende jaar onderging Dave twee operaties aan de dubbele beenbreuk die hij opliep in het duel. In de eerste operatie krijgt hij een pin door het scheenbeen en een plaatje ertegen geschroefd, om het bot goed te laten genezen. Na een slome val op wintersport verschuift het plaatje en wordt het thuis operatief verwijderd. Pas vanaf toen startte het echte herstel. “Mentaal was ik meteen beter toen dat plaatje eruit was. Mijn been voelde weer normaal, als van mezelf.”

Ik moest weer leren lopen, ik sleepte heel raar met mijn been

De revalidatie onder begeleiding van Kevin Neleman is intensief. “Na de breuk zat ik eerst thuis met gips. Elf dagen deed ik niks, behalve TV-series kijken en GTA spelen. Ik schrok hoe mager ik werd in zo’n korte tijd. Spieren in armen en benen verdwenen gewoon.” Na de operatie gaat het gips eraf en start de revalidatie. Eerst gericht op mobiliteit om te buigen en strekken, daarna meer naar balans en voorzichtig naar meer kracht. “Het ging stap voor stap”, zegt Dave. “Ik moest weer leren lopen, ik sleepte heel raar met mijn been. Een paar fases verder moest ik leren hardlopen, ik kon niet afzetten met mijn slechte rechterbeen. Ik was echt blij na elke stap die beter ging.” Twee keer per week krijgt Dave begeleiding. De oefeningen die hij voor thuis meekrijgt doet hij vaak gedisciplineerd. “Niet altijd, soms was ik er echt klaar mee. Dan baalde ik ook dat ik niet kon voetballen. Ik had een heel seizoen met mijn broertje Roy in één team kunnen spelen, zo jammer.”

Tekst loopt door onder de foto

Dave de Oude

Het trainen met de bal doet Dave vooral bij F4E met Godwin Falix. “Ik train op zondagmiddag met jongens van Sparta en Feyenoord. Ik probeer op dat niveau aan te pikken, dat is echt goed voor me. Ik leer veel van Godwin, vorige week had hij nog hele simpele tips hoe ik moet verdedigen.” De laatste stap is nog een moeilijke. Wedstrijden spelen. Dave: “Ik heb drie keer meegetraind met de groep. Dat is weer heel anders dan individueel. Je moet veel meer anticiperen. Ik haakte steeds snel af, mijn kuitspieren konden dit nog niet aan.”

Dave gaat voor een plekje in het nieuwe Zaterdag 1

De vakantie staat voor de deur. Eerst met ouders Bregina en Marcel en zijn broertjes Roy, Joey en Glenn naar Spanje en dan nog twee weken met vrienden naar Griekenland. Hardloopschoenen mee en vaak op de mountainbike. Dave gaat voor een plekje in het nieuwe Zaterdag 1. ‘Een mooie ontwikkeling voor jongens als ik, die voor het hoogste willen gaan. Ik ben benieuwd hoe het gaat, ik heb toch een jaar niet gespeeld. Maar de vierde klasse moet ik wel aankunnen hoor!”

Dubbele beenbreuk – Kevin Neleman

Voetbal is een contactsport. Blessures aan het onderbeen komen vaak voor. Scheenbeschermers zijn verplicht, gebruik ze ook bij trainingen! In dit geval hadden ze overigens niet geholpen. De fractuur bij Dave kwam niet door direct contact op de plaats van de breuk, maar door de enorme belasting vanuit de enkel op het onderbeen.

Bij een dubbele beenbreuk, breken zowel het kuit- als het scheenbeen. Het lichaam kan de breuk zelf herstellen, als de botten goed op elkaar staan. Als de botdelen goed staan, kan gips volstaan om het goed op elkaar te houden. Anders is een operatie nodig en worden de botdelen in de juiste stand gefixeerd met een inwendige pin en/of uitwendige fixatie met een plaat en schroeven. Het voordeel hiervan is dat de patiënt sneller met de revalidatie kan beginnen, want het bot kan door de fixatie al gedeeltelijk belast worden.

Een goede loop- techniek is de basis van een goede voetballer.

Samen met de fysiotherapeut stelt de patiënt een schema op met een doel. De fysiotherapeut begeleidt de patiënt bij het bereiken van dat doel. Stap voor stap. Vanuit de basisfuncties zoals buigen en strekken bouwen we uit naar kracht, coördinatie en loop-oefeningen. Een goede loop- techniek is de basis van een goede voetballer. Wielrenners en hardlopers kunnen vaak snel op hun oude niveau sporten. Bij voetbal op het niveau van Dave komen alle aspecten (kracht, snelheid, coördinatie en stabiliteit) samen. Het is een lange weg om dat niveau weer te halen. Het jaar dat Dave nu bezig is om terug te komen is heel normaal, daarvoor is een flinke dosis doorzettingsvermogen nodig, waar het bij Dave gelukkig niet aan ontbreekt.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s