Kalender op de schop: langer lentevoetbal

Vergeten spelerspassen, een papierwinkel aan wedstrijdformulieren en bibberen op een zaterdagmorgen in februari op een bijveld in Polsbroek? Vanaf komend seizoen is dat allemaal verleden tijd.

Door Terence Garnier

De KNVB heeft samen met de amateurclubs besloten om het voetbalseizoen 2017-2018 later te gaan beginnen en dus ook later te eindigen. Het seizoen begint vanaf 2 september met bekerwedstrijden. Vanaf 23 september beginnen de reguliere competities, en die lopen tot 27 mei. Een forse verschuiving, aangezien de meeste competities momenteel alweer bijna op z’n einde lopen, net nu het aangenaam voetbalweer begint te worden.

Voetballer-zon

De redenen voor het besluit, schrijft directeur amateurvoetbal van de voetbalbond, Jan Dirk van der Zee op het digitale thuis. ,,Voetballers kunnen rustig op vakantie zonder dat ze zich schuldig hoeven te voelen ten opzichte van hun teamgenoten, en er wordt gespeeld als in mei de zon begint te schijnen.” De bond hoopt zo ook op minder afgelastingen en teams kunnen zich beter voorbereiden op de start van de competitie.  De KNVB hield ook een enquête  over het onderwerp. 91 procent van de respondenten stond positief tegenover langer voetballen in de lente.

Flexibele winterstop

Er komt na de reguliere winterstop (eind december – eind januari) voor het eerst een flexibele winterstop (27 januari – 4 maart). In die zes weken is ruimte voor vier wedstrijden. Verenigingen kunnen samen zelf bepalen hoe ze dat indelen en wanneer er gevoetbald wordt.

Voorzitter Hans Jeroense is blij dat de KNVB spijkers met koppen slaat door komend seizoen al de kalender op de schop te gooien. Hij is vooral blij met de langere winterstop. ,,Ons gewest viel altijd in de late bouwvakvakantie, waardoor de voorbereiding op het seizoen korter was. Bovendien is januari een rotmaand voor een voetbalvereniging. Het is vaak slecht weer, en als een wedstrijd niet wordt afgelast, staan er weinig mensen langs de lijn.” Ook ziet hij voordelen op het financiële vlak. ,,De stookkosten gaan omlaag en we kunnen in de lente meer van het terras gebruikmaken.” Nadelen van de lange winterpauze zijn er niet, vindt hij. ,,Het veldonderhoud doet de gemeente.”

Bovendien is januari een rotmaand voor een voetbalvereniging. Het is vaak slecht weer, en als een wedstrijd niet wordt afgelast, staan er weinig mensen langs de lijn.

Ook pakt het besluit voor sommige spelers goed uit, zoals voor zaterdagsenior Lars Boere. De afgelopen twee seizoenen werkte hij van september tot april als skileraar in Oostenrijk. Vorig seizoen kon hij na zijn terugkeer nog twee wedstrijdjes meepakken, maar dit seizoen eindigt het seizoen van zijn team,  Zaterdag 2, daar te vroeg voor. ,,Ik vind dit een hele goede zaak. Misschien ga ik volgend jaar weer naar Oostenrijk en als ik dan terugkom, kan ik nog een paar extra wedstrijden meespelen.”

Digitaal

Eerder deed de KNVB de plastic spelerspassen in de ban: vanaf komend seizoen worden al die passen vervangen door een digitaal spelersprofiel. Ook komt er een einde aan de papieren wedstrijdformulieren. Ook deze gaan digitaal en worden ingevuld via de gratis te downloaden Wedstrijdzaken-app. ,,Ik heb daar zelf natuurlijk niet veel mee te maken, maar ik hoor veel positieve geluiden daarover”, aldus Jeroense.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s