DE KIJK VAN PAUL VAN LEEUWEN………….

Wat is het stil bij de FIFA of is het maar schijn? De KNVB vraagt weer volop om de aandacht. Hoe verloopt de ruilbeurs met de instroom van de beloftenelftallen en wie trekt er aan het kortste eind met meer of minder contracten? Hoe eindigt de discussie om de speeltijden? En tenslotte ons eerste elftal bevindt zich in een verkeerd evenwicht.

Door Paul van Leeuwen

FIFA en het vertrouwen

Recent werd onderzoek gedaan naar het vertrouwen in de FIFA. Conclusie is dat het wantrouwen bij de fans nog altijd overheerst. Is dit vreemd? Eigenlijk niet, want kort nadat onze vriend Sepp Blatter het zwijgen werd opgelegd en Gianni Infantino zijn functie overnam, was er al weer wat financieel gedonder. Hoe integer was deze opvolger nu helemaal? Wat merken we nu feitelijk van de grote verandering, buiten zijn stokpaardje om WK’s in de toekomst zo’n beetje voor alle landen toegankelijk te maken? Eén ding kun je Sepp Blatter niet ontzeggen en dat is dat hij bijna dagelijks het nieuws wist te bereiken. Zijn opvolger alleen als hij opnieuw over de toekomstige WK’s roeptoetert. Dat is kennelijk toch te mager voor de doorsnee fan. Toch vergissen we ons een beetje, denk ik zo. Zo akelig stil is het ook weer niet. Wat te denken van het idee van de FIFA de salarissen van de officials met 50% op te krikken. En dan te weten dat dit drie jaar geleden ook al is gedaan. Waar vind je vandaag de dag nog zo´n werkgever? En dit alles terwijl de FIFA grote verliezen heeft geleden en intussen door het imago van de organisatie grote sponsors heeft zien afhaken. Gianni Infantino is deelgenoot van dit alles, maar zal weinig in de weg lopen bij een beslissing hierover. Hij is onlangs door de leden een inkomen van 1,5 miljoen toebedeeld en dat is exclusief zijn bonussen en onkostenvergoeding.  Nee, dan klaag je niet, en blijf je beter stil.

Wat te denken van het idee van de FIFA de salarissen van de officials met 50% op te krikken. En dan te weten dat dit drie jaar geleden ook al is gedaan.

KNVB en het eigen wereldje

Toen ik onlangs las dat de bondsbobo´s hun nieuwe structuur wilden presenteren, waarbij het duidelijk de bedoeling is nog meer macht naar zich toe te trekken, dacht ik, dat ook zij net als bij de FIFA weinig leren van het verleden en  nog steeds denken dat alles om hen draait. Neem bijvoorbeeld het plan van `Winnaars van Morgen´, de revolutie in het jeugdvoetbal dat tot stand kwam zonder behoorlijk overleg met de amateurclubs. Het blijft afwachten hoe dit straks in de praktijk gaat werken voor de verenigingen en dan doel ik met name op  het organisatorische vlak. En dan de invoering van de piramide met de beloftenteams. Een doorn in het oog van veel amateurclubs, zeker nu staat vast dat via de uitruilbeurs van de bond  het aantal beloftenelftallen wordt gemaximaliseerd. Dus opnieuw heeft de bond haar zin gekregen en stromen de andere beloftenteams ook de piramide binnen.

Dus opnieuw heeft de bond haar zin gekregen en stromen de andere beloftenteams ook de piramide binnen.

Men gaat dus voorbij aan de wensen van het gros van de amateurclubs en als goedmakertje komt in ruil daarvoor een versoepeling van het aantal vereiste contractspelers in de tweede en derde divisie, hoewel de aangekondigde puntenaftrek wel gewoon wordt gehandhaafd. Ik vind dit geen goede signalen. Ja, uiteindelijk komen er dan compromissen, want zo werkt het op de uitruilbeurs van de KNVB. Ik behoud mijn twijfels en als je her en der luistert bij amateurclubs dan denken er meer zo over. Een ander fenomeen is de samenvoeging van de zaterdag en zondag in de tweede en derde divisie. Ik ben benieuwd wat straks uit dit overleg rolt, want irritatie nummer 1 is duidelijk het systeem van speeltijden dat nu wordt gehanteerd. Toch zullen hier de wensen van zondagclubs moeten worden gerespecteerd. Opmerkingen van een  vaste  speeltijd op de zaterdag lijkt mij te makkelijk en oneerlijk, dus dat gaat het niet worden. Interessant hoe dit gaat verlopen.

Het eerste elftal in verkeerd evenwicht

Op moment van schrijven zijn er 21 van de 26 speelronden achter de rug en is Nieuwerkerk in evenwicht in zeges (7), nederlagen (7) en gelijke spelen (7). Geen florissante tussenbalans en met deze gegevens dreigt de competitie als een nachtkaars uit te gaan. De wisselvalligheid kenmerkt het seizoen, waarbij opvalt dat  juist op het eigen sportpark heel weinig punten werden behaald. Maar zelden zagen we sprankelend spel en dat is jammer. We hadden andere verwachtingen van dit seizoen. Een kampioenschap zat er niet in, maar in deze afdeling behoorde een hogere positie op de ranglijst zeker tot de mogelijkheden. Hopelijk wordt in de resterende wedstrijden nog iets extra´s gegeven, al was het maar om de trouwe supporters voor hun steun te bedanken. Het zou de ploeg sieren.

de kijk van Paul

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s