DE KIJK VAN PAUL VAN LEEUWEN………….

Spelers kopen in de winter lijkt steeds populairder, maar je kunt ook overdrijven. KNVB ambieert de opleiding van de laptop-trainer of wordt het uiteindelijk de lapflop trainer? De zondag in regio West 2 gaat bij steeds meer clubs in de ban. Hoe moet het straks verder?  En staat het ervoor met ons vlaggenschip na de winterstop?

 Transfers in de winter

Het is best te begrijpen dat profclubs in de winterperiode een noodzaak zien een enkele speler toe te voegen aan de selectieJe kunt de pech hebben van een langdurige blessure of je kunt je een keer hebben vergist tijdens de zomer. Maar wat Roda JC deze winter heeft gedaan is moeilijk te bevatten en getuigt van wanbeleid. Als je in de zomer bijna een nieuw elftal haalt en je komt vier maanden later tot de conclusie dat je nogmaals negen spelers moet toevoegen, dan is er wel iets mis met je beleid. Gek genoeg wordt zo’n manager niet ter verantwoording geroepen. Als je meeneemt dat het voorgaande voetbaljaar ook nog eens met een verlies van 1.9 miljoen werd afgesloten, vraag je je af hoe zo’n manager zijn werk doet. Het trieste is dat spelers bovendien uit alle windstreken zijn aangetrokken, dus van snelle gewenning is geen sprake. Juist deze club strikt een suikeroom die nu al met Champions League dromen worstelt. Hij reageert dus al net zo weinig realistisch als hoe de club wordt geleid. Goed voorbeeld hoe het niet moet, maar kennelijk kom je er in de voetballerij makkelijk mee weg.

Tekst gaat door na de afbeelding de kijk van Paul

 Laptop of lapflop trainer

Het nieuwste idee van de KNVB voor een extra trainerscursus is de opleiding van de laptoptrainer. Waarom, vraag ik me af. Stel je voor. Je bent gek met het voetbalspelletje, maar je ontstijgt in je jonge jaren niet het niveau van BALOPDAK 7. Je bent echter wel een prima studiebol en het lijkt je best leuk je brood later ermee te verdienen. Je gaat dus deze cursus doen en misschien krijg je de laptop van de bond nog wel cadeau ook. Je leert een bal stoppen via filmpjes en je gebruikt daarbij een joystick. De tactiek stippel je uit via wiskundige formules. Daarna word je met al je  theoretische kennis losgelaten op een spelersgroep. Wie gelooft nu dat dit een serieuze kans van slagen heeft. Nee, deze lapfloptrainers worden toch door niemand serieus genomen, of mischien door spelers van het niveau BALOPDAK 7. Sorry KNVB. Graag nu weer op serieuze zaken concentreren.

Leegloop op zondag

In de afdeling van het eerste elftal hebben Woerden en OVV defintief besloten het komende seizoen over te stappen naar de zaterdag. Inmiddels heeft het DRL-bestuur mandaat van de leden de overstap financieel  te onderzoeken, maar eigenlijk is daarmee nu al een besluit genomen. Misschien niet voor het komende seizoen, dan zeker het seizoen daarop. Het betekent op termijn dat het eersteklasse niveau daalt, want doorstroming vindt nu eenmaal van onderaf plaats. Dit is al eerder gebeurd, dus spreken van eersteklasse niveau is straks slechts nog gebaseerd op cijfers. De vrees is dat het sneeuwbaleffect dat nu enkele jaren gaande is niet zal stoppen. Vreemd genoeg is dit grotendeels een probleem dat zich alleen in regio West 2 afspeelt. Daarbij is bekend dat Nieuwerkerk de voorkeur geeft aan de zondag. Maar hoe lang blijft het nog interessant voor de vereniging als het niveau blijft dalen en daarentegen de zaterdag steeds sterker en breder wordt. Hoe kijken de supporters er tegen aan. Hoe lang blijven die nog trouw als het niveau nog meer afneemt. En wat te denken van de impact van live voetbal op TV dat alleen maar meer is geworden. Kijk maar eens op de zondag in de kantine, als het eerste elftal nota bene thuis speelt. Het moet geen verloren competitie worden, maar hoe ver zijn we er eigenlijk vandaan. In de wandelgangen wordt al langer gesproken over samenvoegen van de zaterdag en de zondag zoals dat vanaf dit seizoen in de tweede een derde divisie gebeurt. Of dit de oplossing is, kun je je afvragen. Hoe aantrekkelijk zijn speeltijden op zaterdag van 17.00 en 18.00 uur. Of misschien in de toekomst wel de vrijdag vroeg in de avond. Dat er iets moet en zal veranderen staat buiten kijf. De vraag is op welke termijn en hoe flexibel de clubs zijn. Eén ding staat vast, het wordt nooit meer zoals vroeger.

Het eerste elftal na de winterstop

Met een wat bescheiden klassering ging de ploeg de winterstop in en dat was gezien de prestaties ook een juiste afspiegeling van het competitieverloop. Na de winterstop is de ploeg van trainer Claudio Braga eenzelfde weg ingeslagen. Met slechts een punt uit twee thuiswedstrijden, werd het hoog tijd meer punten te vergaren, want voor je het weet hang je aan de onderkant van de middenmoot en komen de staartploegen dichterbij. Uit bij DRL  waar in de thuiswedstrijd nog onverwacht van werd verloren, kwam dan eindelijk de winst. Op karakter sleepte de ploeg de overwinning uit het vuur. Men had het even nodig en de supporters beslist ook. De verwachtingen waren daarom ook iets gestegen bij het bezoek aan Poortugaal. Daar speelde men beter ondanks de slechte weersomstandigheden, maar waar een zekere overwinning de verwachting was, gaf het twee punten knullig uit handen. Het ziet er naar uit dat een middenmootklassering het hoogst haalbaare is voor dit seizoen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s