Blessuretijd: Thijs van Reeuwijk verstuikt zijn enkel

De moeder van Thijs van Reeuwijk is fysiotherapeut. Zijn broer Tom brak in een wedstrijd van de C5 zijn been en heeft daarna niet meer gevoetbald. Zijn zusje Floor voetbalt ook, na een start bij Nieuwerkerk nu in MO19 bij SVS. Thijs weet dus dat heel goed dat voetballen niet zonder risico’s is.Toch ontspringt hij jarenlang de dans. Hij kan zich niet herinneren ooit een wedstrijd gemist te hebben door een blessure, niet vanaf zijn eerste wedstrijden als keeper in de F8, het team van zijn vriendje Davey Stok.

Tot dit jaar. Het is de eerste wedstrijd van 2017, thuis op het hoofdveld. Thijs, student Voeding en Diëtetiek aan de Hogeschool van Amsterdam, staat centraal achterin bij JO19-1. Hij gaat kort na rust het zoveelste kopduel aan. Met zijn lengte en zijn positie in het veld gebeurt dat honderden keren per seizoen.. Hij landt verkeerd en verzwikt zijn enkel over de buitenkant. Het lijkt licht, want na drie vloeken en twee keer stampen speelt hij de wedstrijd uit. Verloren, alweer.

Blessuretijd Thijs van Reeuwijk

Hij ploft zaterdagavond op de bank en denkt niet meer na over het voorval. Hij heeft er geen last van bij het appen, snapchatten en voetbal kijken. Zondagmorgen roept zijn moeder hem voor het ontbijt. Als hij zijn been optilt om uit bed te stappen, voelt Thijs het al. Au, foute boel. De enkel is dik en stijf. Hij strompelt van de trap af en laat zijn moeder naar de enkel kijken. “Ouch, dat is serieus. Geef maar door aan Kevin. Hier moet je voorzichtig mee zijn.”

Kevin Neleman is fysiotherapeut op de club, Hij heeft spreekuur voor alle leden en begeleidt selectiespelers continu op fysiek vlak. Kevin start met de behandeling van Thijs. De stijfheid verdwijnt na twee weken uit de enkel. Thijs mag nog niet met de training meedoen, toch oefent hij voor zichzelf. Hier krijgt hij spijt van, want dit was nog te vroeg. De enkel wordt weer stijf, waardoor het herstel vertraagt. Met Kevin maakt Thijs de afspraak, dat hij pas weer gaan trainen als de zwelling helemaal weg is. Daarna loopt het herstel volgens plan. De trainingen gaan goed. Voor de zekerheid was zijn enkel getapet, bij de komende wedstrijd gaat hij al zonder tape spelen.

Misschien gaat Thijs dit seizoen net als leeftijdsgenoten Stefan van Diest en Mike Janssen al zijn eerste minuten in het eerste spelen, daarvoor moet hij natuurlijk wel topfit zijn.

Verstuikte enkel – Johan van Streun

Een verstuikte (of verzwikte) enkel betekent vaak dat dat je acht weken uit de running bent.  Sporters zijn vaak ongeduldig en beginnen daarom te snel of op een verkeerde manier weer met bewegen. Dit is niet zonder risico, want je blessure kan hierdoor verergeren. Er bestaat zelfs een kans dat de klachten aan je enkel aanhoudend of chronisch worden.

De enkel wordt verstevigd door een gewrichtskapsel, pezen en enkelbanden. Deze lopen langs de binnen- en buitenkant van het gewricht. Bij een verzwikking voel je plotseling een scherpe pijn aan de buiten- of binnenkant van de enkel. De ergste pijn wordt na een paar minuten minder, waardoor voorzichtig lopen vaak weer gaat. Vaak ontstaat er een zwelling op of onder de enkel, die later naar lagere delen van je voet zakt, zoals de hiel, buitenste voetrand en tenen. Soms is er ook een bloeduitstorting zichtbaar op de achtervoet.

Na het verstuiken van de enkel, raden we deze stappen aan

Koelen. Koel je enkel direct met ijsblokjes of met een “ice-pack”  (gewikkeld in een handdoek of theedoek om bevriezing van je huid te voorkomen). Herhaal het koelen 4 tot 5 keer per dag. Het koelen reduceert de zwelling en de pijn.

Hooghouden. Leg je enkel hoog.

Beweging. Probeer snel of je weer kunt lopen. Lopen bevordert het herstel. Let er tijdens het lopen op dat je je voet steeds recht naar voren plaatst. Als lopen de pijn flink verergert, kun je beter stoppen en het de volgende dag opnieuw proberen. Verder is fietsen een goede oefening. Tot slot is het belangrijk dat je je voet regelmatig heen en weer beweegt wanneer je zit of ligt om te voorkomen dat je gewricht stijf wordt.

Rustig opbouwen. Voer bij het sporten de belasting geleidelijk op. Hervat niet te snel een sport waarbij de kans op verzwikken extra groot is, bijvoorbeeld veldsport op onregelmatig terrein. In sommige gevallen is intapen voor het sporten aangeraden maar overleg altijd eerst met uw huisarts of fysiotherapeut.

Na 4 tot 5 dagen moet je weer op je voet kunnen staan. Ook moet de pijn dan verminderd zijn. Is dit niet het geval, neem dan contact op met de huisarts. Vrijwel iedereen kan 6 tot 8 weken na een verzwikte enkel weer normaal functioneren en na 8 tot 12 weken weer sporten. Het is raadzaam om 2 tot 3 weken helemaal niet te sporten, en daar pas weer mee te beginnen als de pijn- en zwikklachten weg zijn.

Ook is het verstandig om een tijdje gebruik te maken van een tape of een brace om de enkel te beschermen. Maak hier niet te lang gebruik van, want daar raakt je enkel aan gewend. Zo bouw je niet de spieren op die nodig zijn voor een stabiele enkel. Balansoefeningen helpen om de spieren in de enkel te versterken, daar kan de fysiotherapeut je bij helpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s