‘We trainen absoluut niet op koppen’

De discussie over de schadelijkheid van koppen voor de hersenen, is er één van alle dagen. Maar een groot recent onderzoek van de University of Stirling uit Schotland blaast de discussie weer nieuw leven in. Moet koppen in de ban worden gedaan?

TERENCE GARNIER

De Schotse onderzoekers lieten voetballers twintig keer een bal koppen. Die ballen werden met een machine afgeschoten om een corner te simuleren. Voor en na de ‘corners’ werden geheugentesten gedaan. Wat bleek: na de twintig ballen presteerden ze tussen de 41 en 67 procent slechter op de testjes. Die effecten houden een etmaal aan en houden mogelijk langer aan als er met regelmaat wordt gekopt. Ook zien de onderzoekers een mogelijke link tussen koppen en dementie.

De Schotse voetbalbond overweegt nu om een verbod op koppen voor kinderen onder de tien jaar in de stellen. Uniek zou dat niet zijn: de Amerikaanse voetbalbond deed koppen voor die leeftijdsgroep in november 2015 al in de ban. De KNVB ziet voorlopig geen heil in dat verbod.

17195805342_3a2c3437cc_m

,,De meeste hoofdletsels worden niet veroorzaakt door koppen, maar door duels, botsingen, valpartijen of omdat iemand wordt aangeschoten met een bal”, schreef KNVB-arts Edwin Goedhart op het digitale thuis van de bond.  Het AD trok de arts aan zijn jasje naar aanleiding van het Schotse onderzoek. ,,In een gemiddelde training kop je geen twintig keer. Met genoeg hersteltijd en een goede techniek is koppen geen probleem.”

Een goede techniek vergt training, maar koptraining wordt bij Jongens Onder-9 7 niet gegeven. ,,We trainen er absoluut niet op. De hersenen zijn nog niet volgroeid”, zegt Rob van Muijden. Hij is trainer/leider van het pupillenteam. Toch is verbieden niet de juiste zet, vindt Van Muijden. ,,We zijn er erg voorzichtig mee, maar verbieden kan gewoon niet. Als iemand met z’n hoofd scoort, dan is dat ook gewoon prima. Maar we gaan niet op de training de bal voorgeven en zeggen: kop ‘m er maar in. Op deze leeftijd is het vooral belangrijk dat de spelers leren samenspelen en is het voetenwerk veel belangrijker.”

Ook Erwin Breider stimuleert het koppen niet. Hij zwaait de scepter bij Jongens Onder 9-16, het team dat negende staat in hun competitie. ,,We trainen niet specifiek op koppen, maar dat is meer uit andere overwegingen. Het is niet zo dat we zeggen: doe het niet. Maar het gebeurt ook niet zo veel in ons team. Met koppen zijn ze niet echt bezig. De spelers koppen af en toe, ik zie maar weinig jongens koppen bij ons. We proberen ze eerst maar eens te leren om te passen, trappen en een goede balbeheersing te ontwikkelen op een spelenderwijze manier.”
 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s