DE KIJK VAN PAUL VAN LEEUWEN………….

Waarom is trots op iets zijn soms zo moeilijk en zeker als je dat met recht kunt zijn als Rotterdammer met voetbalhart. Reputatie wint vaker van capaciteit en daarbij is Seedorf  geen uitzondering. Verder spreken Nederlandse bobo’s weer eens voor hun beurt en slaat de Chinese voetbalgekte flink door.

de kijk van Paul

 Rotterdammers mogen best trots zijn

Als oud-Rotterdammer vind ik het prachtig dat in de stad dit seizoen weer drie clubs op het hoogste niveau spelen. Voor mij iets om trots op te zijn. En toch denkt niet iedereen in de stad er zo over, want in West zijn er mensen te vinden die dit trotse feit niet delen. Bovendien is men in West ondanks nederlagen in de eerste helft van het seizoen tegen Oost en Zuid  de mening toegedaan dat daar dé club van Rotterdam te vinden is. Afgezien van  ’t feit dat het helemaal niet belangrijk is, kun je best afvragen waar dit misplaatste gevoel vandaan komt. Is het arrogantie of komt het voort uit een langdurige frustratie. Ik moet bekennen, dat ik nooit een fan van West ben geweest. Stoorde me ook al vaker aan bepaalde uitlatingen vanuit West, waardoor ik moeite had sympathie op te brengen. Dat superieure gevoel bijvoorbeeld als het over de club uit Oost gaat. Vanwege wat? Of filiaal van Zuid en andere soortgelijke denigrerende opmerkingen. Probeer maar eens met de minimale middelen dat te presteren wat men Excelsior al enkele jaren doet. En dan dat eeuwige gewauwel over standsverschil waarmee men doelt op Feyenoord dat van origine een arbeidersachtergrond kent. Kom op zeg, dit is echt zielig gedrag en is helemaal niet meer van deze tijd. Koester liever het feit dat Rotterdam drie clubs  op het hoogste niveau heeft. Het zou West sieren dat een keer aan te halen in de media in plaats van zich dé club te voelen. Wellicht ga ik dan ook nog echte sympathie voor ze krijgen.

Reputatie en capaciteit

Toen ik laatst las dat Clarence Seedorf opnieuw en nu in China was ontslagen, dacht ik direct ‘welke club wordt nu de volgende?’ Het  blijft in de voetbalwereld een vreemd beleid dat reputatie vaak boven capaciteiten verkozen wordt. Toegegeven, Clarence Seedorf was een geweldige voetballer, maar coaching vereist naast voetballen ook  andere capaciteiten. Toch zal het niet lang duren, voordat een volgende club zich voor hem aandient. Wat een groot contrast toch met de maatschappij, want vlieg je er daar een paar keer de laan uit, dan is je kans wel verkeken. Daar stoot men zich wat minder vaak aan dezelfde steen.

clarence-seedorf-seedorf-seedorf-china_3739354

De eredivisie van 18 naar 16 of wellicht nog anders

Voor mei dit jaar staat een overleg met de clubs op de agenda. Nu is de fase waarin de clubs intern brainstormen. Althans, zo is dit aangekondigd in de media. Nu zou je denken, dan wordt er straks in mei overlegd door de KNVB met de clubs, want die gaan er tenslotte over. Maar zoals vaker het geval, worden alvast meningen in de media geventileerd door enkele bobo’s. Er moet dus weer beïnvloed worden. Het ontbreekt nog aan optredens in talkshows, maar wees niet verbaasd als dit gaat gebeuren. Kunnen zelfbenoemde BN’ers die bij zulke shows altijd wel aanwezig zijn, ook weer een duit in het zakje doen. Op het moment dat de voetbalmensen in overleg gaan, is de algemene opinie alweer gewikt en gewogen.

 Chinese voetbalgekte

Nu we langzaamaan gewend zijn geraakt aan de exorbitante transfersommen en salarissen in Europa, komt China om de hoek kijken. En hoe! Het kan inderdaad dus nog veel gekker. Geheel buiten elke realiteit, overbieden Chinese clubs de markt om sterren aan te trekken in de hoop het voetbal naast een extra boost ook een prominenter aanzien te geven. Het wil nog niet echt vlotten in dat immense land. De belangstelling van het gewone volk komt maar moeizaam op gang. Veelal is het de zakenwereld die nu de kar trekt. Of voetbal daadwerkelijk in China de nationale kijksport gaat worden, valt nog maar af te wachten. China probeert met de inbreng van deze sterren tijd te winnen in de ontwikkeling van de sport. Lijkt mij geen slimme keuze, te meer daar de jeugd hiervan niet beter gaat worden en Chinese profs de sleutelposities binnen een team ingenomen zien worden door buitenlanders. Bovendien moeten buitenlanders altijd spelen, dus ook de ontwikkeling van het nationale team staat een ontwikkeling in de weg. De overheid heeft intussen wel gesignaleerd dat veel geld het land uitvloeit en nooit meer terugkomt. Wellicht dat tijdig het gezonde verstand daar komt bovendrijven en er wordt ingezien dat op deze manier de aansluiting wellicht nog langer gaat duren.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s