Blessuretijd: het hart van Dennis den Haan

De droom van Dennis is aan het uitkomen. Hij scoort 3 keer voor Excelsior in de wedstrijd tegen ADO Den Haag. Veel scouts langs de lijn. Hij wordt profvoetballer, hij weet het, hij voelt het, hij is de baas op het veld. Maar wat nu? Duizelig. Hij kijkt naar zijn vader John en zijn nichtjes langs de lijn en ziet ze drie keer. Zijn hart bonkt uit zijn borst. Onwetend van het begin van een lijdensweg zakt Dennis in elkaar. Paniek om hem heen, de scheidsrechter staakt de wedstrijd. In de kleedkamer bij Excelsior staat al een defibrillator klaar. Die blijkt niet nodig, langzaam komt Dennis weer tot rust. Geschrokken en met de wedstrijdbal voor zijn hattrick gaat hij samen met zijn vader naar huis.

Geschrokken en met de wedstrijdbal voor zijn hattrick gaat hij samen met zijn vader naar huis.

Vanaf zijn eerste stappen op het voetbalveld bij Bolnes weet Dennis den Haan (23) dat hij profvoetballer gaat worden. In een periode bij Feyenoord is hij nog te lief, ook die leerschool benut hij om te groeien. Vanaf de C-junioren voelt hij zich thuis in de BVO van Excelsior. Tot de bewuste wedstrijd tegen ADO Den Haag gaat het hem voor de wind.

img_1362

Het blijken hartritmestoornissen. Dennis speelt twee maanden later weer een wedstrijd en hetzelfde gebeurt. Niet tijdens trainingen, niet op school, maar alleen onder wedstrijdinspanning slaat zijn hart letterlijk op hol en kan hij niet verder. Hij gaat dieper het medische circuit in. Via Excelsior krijgt hij uitstekende begeleiding van een sportcardioloog van RadboudUMC in Nijmegen. De arts vindt Dennis te jong om hem te laten leven met medicijnen die hartritmestoornissen onderdrukken. Er volgt een operatie, een ablatie, waarin via een katheter via de lies in het hart de plek die zorgt voor de verkeerde elektrische prikkels moet worden weggebrand. De eerste is niet succesvol, bij de tweede keer is de chirurg ook niet zeker. Op de operatietafel krijgt Dennis de vraag: ik kan het risico nu nemen maar dan loop je misschien je hele leven met een pacemaker. Wat zou u doen? Dennis neemt het risico niet. De stoornissen blijven echter komen en vaker. Voor de derde keer ligt Dennis op de tafel en hij mag naar huis met een goed bericht van de arts. Je bent er nu vanaf.

Op de operatietafel krijgt Dennis de vraag: ik kan het risico nu nemen maar dan loop je misschien je hele leven met een pacemaker.

Inmiddels is de voetbaldroom van Dennis veranderd. Hij kreeg nog een contract bij Excelsior, toen die niet werd verlengd koos hij voor een paar stappen terug. Via Remy Broekmans en Shannon Koetsier kwam hij bij Nieuwerkerk spelen. Hij voelt zich hier thuis, waardeert de sfeer én de medische begeleiding die hij vanuit de club krijgt. Met vertrouwen pakt hij na het goede bericht van de arts de wedstrijden op. Tot zijn wereld weer instort. Tijdens een training krijgt hij weer hartritmestoornissen. Ik was er toch vanaf?

De klap is enorm. Opgekropte emoties blijven eruit komen. Hij is niet meer de zelfstandige volwassene met een droom en een toekomst met Quinty. Hij is weer het kind van John en Sandra, thuis in Beverwaard. Dat huilt, dat het niet ziet zitten. Hij is niet alleen hartpatient, maar ook geestelijk in de problemen. Met psychologische hulp en medicatie krabbelt hij daar stap voor stap uit. Artsen adviseren een vierde operatie. Met vertrouwen ziet Dennis die tegemoet, denkt hij. De vrijdag voor de operatie stort hij in. Met de ambulance gaat hij naar het ziekenhuis, heel ver weg van zijn voetbaldroom. Hyperventilatie en een paniekaanval blijken de oorzaak.

img_1363

Inmiddels is ook de vierde operatie achter de rug. Dennis werkt aan zijn herstel op een niveau dat hij vijf jaar eerder niet voor mogelijk hield. In het topsportcentrum Rotterdam doet hij oefeningen met oudere hartpatienten. En komt met spierpijn thuis. Wekelijks bezoekt hij de psycholoog, voorzichtig bouwt hij medicatie af. En hij blijft trainen bij Nieuwerkerk. Voorzichtig, alleen de oefeningen, weinig partijvormen. Langzaam komen ook die terug. Hij is vaak op de club, teamgenoten willen hem terug en vragen wanneer hij weer mag spelen. Dennis weet het niet.

In het topsportcentrum Rotterdam doet hij oefeningen met oudere hartpatienten. En komt met spierpijn thuis.

Hij heeft vertrouwen. Vanaf hier gaat het alleen maar omhoog. Hij doet levenservaring op, waar hij later veel mee kan. Hij gaat er sterker uitkomen. Waar ik over een jaar sta? Dan ben ik gymleraar en ben ik topscorer van Nieuwerkerk 1. En de angst? Die is er nu iedere dag en die zal slijten.

Johan van Streun – Hartritmestoornissen

Er zijn verschillende soorten hartritmestoornis. Bij de een klopt het hart te snel of te langzaam en bij een ander klopt het onregelmatig. De samentrekking van het hart tijdens een hartslag wordt veroorzaakt door een elektrische prikkel. In het hart bevinden zich verschillende cellen die de elektrische prikkel doorgeven. Deze cellen zorgen ervoor dat het samentrekken in de juiste volgorde gebeurd. Dit houdt in dat eerst de boezems van het hart en dan pas de kamers van het hart samentrekken. Ook zorgen deze cellen ervoor dat het samentrekken in het juiste ritme gebeurt. Wanneer deze cellen niet goed werken (de elektrische prikkel wordt niet goed gevormd of wordt niet goed doorgegeven), spreekt men van hartritmestoornissen.

De meeste hartritmestoornissen zijn niet levensbedreigend, maar zeer lastig. Tijdens een stoornis wordt de bloedtoevoer in het lichaam minder, waardoor lichaam en zintuigen anders functioneren. Dat zorgt voor een zeer angstig gevoel. Een hartritmestoornis komt bij jongeren veel minder vaak voor. Stress en zware inspanning kunnen een stoornis opwekken bij iemand die die hartafwijking heeft. Het verklaart het verhaal van Dennis dat het alleen gebeurde tijdens voetbalwedstrijden.

Het verklaart het verhaal van Dennis dat het alleen gebeurde tijdens voetbalwedstrijden.

Er zijn meerdere behandelmethoden voor een hartritmestoornis met medicijnen of een operatie. Fysiotherapie is van belang om het vertrouwen in het lichaam terug te brengen en om onder begeleiding weer tot de juiste prestaties te komen. Vaak gaan psychische factoren een rol spelen. Door angst, tegenslag en stress kan het lichaam verkrampt en gespannen worden, waardoor andere lichamelijke of psychische klachten kunnen ontstaan. Als fysiotherapeut leren we dat gevoel te herkennen en leren we om patiënten te kunnen ontspannen. Daarvoor hebben we ademhalings- en ontspanningsoefeningen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s