Spelregelwijzigingen: hoe denken Nieuwerkerkers erover?

Twee oud-bondscoaches meldden zich de afgelopen jaren nadrukkelijk aan het spelregelfront. Marco van Basten kreeg na jaren lobbyen voor elkaar om tv-beelden aan de toolkit van de arbitrage toe te voegen en ook Louis van Gaal zinspeelde al meermaals over een sudden death of een andere manier van inwerpen. Wat zien roodhemden graag gewijzigd worden?

TERENCE GARNIER

,,Schaf buitenspel af”, zegt Ronald Scholten. Hij is elftalleider JO19-3. ,,Er is veel onduidelijkheid over de regel, en dat leidt tot frustraties.” Ook noemt Scholten een paar andere opties voor de buitenspelregel. ,,Geef grensrechters opleidingen, en laat de scheidsrechter van tevoren duidelijke instructies aan de grensrechters geven. Maar het blijft een moeilijke regel.” Ook voor de senioren kan buitenspel voor de amateurtak vaarwel worden gezegd, meent hij. Is het takenpakket van de assistent-scheidsrechter dan niet te minimaal? ,,Dan kun je inderdaad net zo goed de grensrechters afschaffen, als zij er toch alleen voor inworpen en corners staan.”

sparta - roda jc

In 2014 opperde Louis van Gaal een hele nieuwe manier voor het nemen van de inworp. Hij wilde dat een inworp een intrap zou worden, omdat inworpen heel makkelijk te verdedigen zijn. Het is voetbal, dus waarom zouden we ineens onze handen gebruiken, redeneerde de oud-trainer van onder andere Manchester United. De verdedigende ploeg zou een bal dan niet meer zo snel over de zijlijn peren en bij een intrap verplaatst het spel sneller en dus is het spel attractiever, volgens Van Gaal. Scholten noemt die verandering echter wat ‘futuristisch’.

Dat laatste noemt Marco Kalmeijer ‘veranderen om het veranderen’. Wel ziet de trainer/begeleider van JO17-6 brood in iets wat hij laatst bij het hockey zag. ,,Een vrije trap op jezelf nemen, zodat je kan dribbelen. Dat verhoogt de snelheid van het spel en soms pakt een dribbel bij een vrije trap veel beter uit dan een pass op een medespeler.”

,,Een vrije trap op jezelf nemen, zodat je kan dribbelen. Dat verhoogt de snelheid van het spel en soms pakt een dribbel bij een vrije trap veel beter uit dan een pass op een medespeler.”

Het afschaffen van buitenspel, zoals Scholten oppert, is geen optie voor Kalmeijer. ,,Dan is het echte werk voorbij. Zonder buitenspel worden wedstrijden echt wedstrijden van zestienmetergebied tot zestienmetergebied. De ruimtes worden veel te groot, omdat verdedigers in de zestien blijven staan. Dat zijn tactieken die ik wel eens in het zaalvoetbal ben tegengekomen.”

Van Gaal opperde twee jaar geleden ook een verdere toename van het gebruik van technologische middelen. ,,Grensrechters hebben door het snellere voetbal van deze tijd niet meer het vermogen om het moment te bepalen waarop de bal wordt gespeeld. Hulp van de computer is een verbetering. Het is erg makkelijk om via de computer spelsituaties te registeren en dit de scheidsrechter via een oordopje te melden. Zo bescherm je pas echt het aanvallende voetbal.”

635891189853489240-740072344_cover

‘matten mag, net als bij ijshockey’

Een rondgang op zoek naar meningen in Zaterdag 2 zette weinig zoden aan de dijk. ‘Schaf de gele kaart af’, ‘matten mag, net als bij ijshockey’, ‘speel zonder scheidsrechter, zo voorkomen we een hoop vechtpartijen’, ‘hands is hands, geen hand-naar-bal of bal-naar-hand-gedoe’ ‘in het kader van wisselen: elke vijf minuten een spelertje wisselen’, ‘als beide teams het eens zijn, mogen ze samen geel geven aan de scheidsrechter’, ‘alleen nog maar een derde helft’, ‘real-life Jantje: bij 3-0 douchen’, ‘drie corners penalty’ en ‘het lijkt mij wel handig als maar één iemand de aftrap hoeft te nemen’ waren de serieuze en minder serieuze voorstellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s