Blessuretijd: Bas Schrave breekt zijn grote teen

In deze rubriek besteden we aandacht aan geblesseerde spelers van vv Nieuwerkerk. de aan onze vereniging verbonden fysiotherapeut Johan van Streun geeft tips over het voorkomen en herstellen van blessures. In deze editie: Bas Schrave breekt zijn grote teen.

Door Marcel de Dood

Op de OK van het IJsselland Ziekenhuis gaat op 5 september de telefoon. Het is voor Kirsten en gaat over Bas, haar achtjarige zoon. “Bas heeft bij de gymles zijn teen overstrekt, gewoon bij het rennen”, zegt de directrice van De Wingerd. “Het voelt raar, hij heeft veel pijn, leek zelfs flauw te vallen, dus het leek ons goed om jou te bellen.” Kirsten’s collega’s zijn flexibel, ook zij kennen het instinct van de moeder, als het kind iets mankeert is dat het allerbelangrijkste. Kirsten kan snel terecht bij de huisarts. Volgens haar verwachting kunnen ze door naar Radiologie in het IJsselland om foto’s te laten maken. Bas vertelt weer het verhaal. Hij deed tikkertje bij gym op school. Deze keer gymde hij op blote voeten, omdat hij last had van een teen. Er zat een blaar op ofzo en dat deed pijn in zijn gymschoenen. En ineens sloeg zijn grote teen van zijn rechtervoet dubbel. En toen deed het heel erg pijn. De gymmeester had hem goed geholpen.

Kirsten’s collega’s zijn flexibel, ook zij kennen het instinct van de moeder, als het kind iets mankeert is dat het allerbelangrijkste.

Kirsten krijgt een loden schort voor als een röntgenapparaat boven de voet van Bas komt. Als de foto’s zijn genomen, gaan Bas en Kirsten naar de EHBO. De artsen zien op de foto een breuk bij de groeischijf in de teen en zijn daarom voorzichtig. Ze willen afwikkeling van de voet voorkomen, dus krijgt Bas zwaar gips tot onder de knie. Dat moet hij een week lang houden.

blessuretijd-img-20161031-wa0001

Het voetbalseizoen is drie wedstrijden oud. Bas is de echte voetballer van het gezin. Zijn oudere broer Jeroen is na F0 en één seizoen in een F-team gestopt en gaan volleyballen. Dat zal bij Bas niet gebeuren. Hij staat te trappelen voor iedere training en wedstrijd, en dat gaat nu dus even niet door. Bas gaat met een rolstoel naar school en in de lift naar zijn klas. Zijn klasgenootjes vinden het maar wat leuk om hem te duwen en op zijn gips te schrijven. Na een dag is daar de lol ook wel vanaf. De ansichtkaart van de F10 hangt op een speciaal plekje in zijn kamer. Hij heeft het super naar zijn zin in de F10, het team is minder druk dan zijn vorige en het is superleuk dat zijn buurjongen er ook in zit. Zelfs zonder hem waren ze eerste in de bekerpoule geworden!

Blessuretijd voetbalteam F10_1.JPG

Na een week krijgt hij voor twee weken loopgips, een fleurig schoentje waarmee hij weer  mobiel is. Wel voorzichtig doen, zegt de arts nog. Ja, duh. Kirsten moet na ruim een week weer in actie komen. Het gipsvoetje gaat kapot en Bas kan er niet meer op lopen. De reden? Bas is ermee aan het voetballen…..

blessuretijd-img-20161031-wa0004

Johan van Streun, een gebroken teen

De grote teen bestaat uit twee botjes, de andere tenen uit drie. In principe kunnen alle botjes in de tenen breken. Dat kan door een val of door een zwaar voorwerp dat op de teen valt. Een breuk die spontaan ontstaan bij rennen, dat horen we maar heel zelden. Ook niet bij mensen die op blote voeten rennen.

Er zijn fans van het rennen op blote voeten. Ze vinden het natuurlijk, schoenen zorgen ervoor dat je de voet anders neerzet, waardoor sommigen eerder klachten in de enkels of knieën krijgen. Het is inderdaad natuurlijk, maar de ondergrond waar de meesten op hardlopen is dat niet. Gras en een zandstrand dempen veel beter dan asfalt of klinkers. De schoenen compenseren dat. Ik adviseer altijd met goed schoeisel te sporten, het biedt naast bescherming van gewrichten tegen continue schokken, ook preventie bij stoten.

Er zijn fans van het rennen op blote voeten. Ze vinden het natuurlijk, schoenen zorgen ervoor dat je de voet anders neerzet, waardoor sommigen eerder klachten in de enkels of knieën krijgen.

De meeste breuken van de tenen kunnen zonder operatie (= ‘conservatief’) worden behandeld. Gebroken tenen kunnen vaak met een vorm van tape en een stevige schoen worden behandeld. Indien de breuk in de grote teen zit, is gips (of een gipsschoen) vaak wel nodig omdat de grote teen wordt belast bij het afwikkelen tijdens het lopen. En als de breuk bij de groeischijf zit, is dat al helemaal de juiste manier. De groeischijf is een schijf van niet verkalkt kraakbeen, die zorgt voor de groei van het bot. Als dat gekwetst blijft, kan een bot scheef groeien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s