Paul van der Hor – Team boven het individu en sneller handelen

Sinds dit seizoen staat er een nieuw gezicht voor de A1: Paul van der Hor. Sparta-fan en in het dagelijks leven Sales Director. Hij is zo gek van voetbal dat hij het liefst voetbalschoenen onder zijn pak aantrekt! Paul droomt, eet, drinkt en ademt voetbal. Waar ik benieuwd naar ben, is wat zijn visie op voetbal is, hoe hij de jongens van A1 nog beter leert voetballen en wat zijn mening is over De Hollandse School. O en ook welke bekende voetballer hij stiekem aan zijn selectie zou willen toevoegen? Ik ging op onderzoek uit.

Door Wesley Boer

_6cv1282-jo19-1-paul-van-der-hor-1

Team boven het individu en sneller handelen

Nou Paul, kom maar op, leg mij eens uit hoe jij jouw voetbalpassie beleeft. “Het klopt dat ik dagelijks bezig ben met voetbal (doe wel gewoon netjes m’n werk hoor). Ik bereid trainingen voor, denk na over wedstrijden die we gespeeld hebben, stippel de juiste tactiek uit, noem maar op. Ik kijk ook naar hoe ik spelers beter kan maken en hoe ik ze nog gemotiveerder krijg. Daar haal ik mijn plezier uit! Toen ik dit seizoen begon bij de A1 trof ik een hecht en ambitieus team aan dat al van kleins af aan met elkaar speelt. Dat is echt een leuk begin! Ik vind dat wij zeker voor de eerste vijf plaatsen moeten spelen dit seizoen en als het even meezit ook een periodetitel moeten kunnen winnen.

Wat ik op dit moment mis bij die gasten, zijn bepaalde tactische aspecten. Zo kunnen ze nog  leren op het gebied van sneller handelen, slimmer spelen en de communicatie naar elkaar.

Daar gaan we de komende tijd hard aan werken.” Paul is trouwens niet iemand die een individu boven het team stelt; hij kijkt liever naar hoe hij het team als geheel beter kan laten functioneren.

“Begrijp me niet verkeerd, want ik vind het belangrijk dat spelers zich individueel verbeteren. Maar als ik een bepaalde positie minder belangrijk zou vinden dan een andere, dan kunnen we als team niet goed functioneren en kan de tactiek, waarop je hard traint, niet tot volledige uiting komen. Om de jongens individueel en vooral als team beter te laten worden, geef ik de voorkeur aan trainingen waarin we nagenoeg alles met een bal doen. Denk dan aan positiespellen in kleine ruimtes met veel scoringsmogelijkheden. Hierdoor ontwikkel je dat spelers sneller handelen en gericht nadenken over wat ze doen. En zo kom je weer tot algehele verbetering van de teamprestatie, snap je?”

Eenheidsworsten en winterse hoosbuien

De discussie is momenteel gaande dat het Nederlandse voetbal te technisch en te weinig fysiek is. Klopt dat? “Ik vind dat wij te laat beginnen met resultaatgericht spelen. In het KNVB-model staat dat dit pas vanaf de A belangrijk is, maar de meeste landen zijn hier al vanaf de F-jes mee bezig! Zo kweek je technische eenheidsworsten die niet per se willen winnen. Bij mijn jongens wil ik dat ze slim spelen vanuit een bepaalde gedachtegang, een tactiek. Ze moeten ook continu bewust zijn van deze tactiek en elkaar erop aanspreken als dat niet gebeurt.

Technisch zijn is prima, maar met alleen techniek win je geen wedstrijden. Je moet, met alle respect, ook af en toe durven incasseren en uitdelen!”

Het is duidelijk dat Paul een bepaalde visie over voetbal heeft en dit tot uiting wil laten komen bij de A1. Maar laten we nog eens teruggaan naar Paul als persoon. Dat voetbaldier. Hoe beleeft hij bijvoorbeeld een wedstrijddag? “Eerst word ik ‘s morgens rustig wakker, maar dan beginnen meteen alle voetbalmotortjes te draaien hoor. Ik neem nog eens de tactiek goed door voor die middag en ga dan naar de club om een aantal wedstrijden te kijken. En eigenlijk is het dan pas (of al) tijd om te verzamelen en met de groep een goede wedstrijd met een goed resultaat te spelen.” Maar Paul, ondanks je passie moet er toch echt iets zijn dat je niet leuk vindt aan het zijn van coach?! “Nou, eigenlijk vind ik inderdaad echt alles leuk aan voetbal. Maar heel eerlijk, als wij in de winter in de kou moeten spelen en de regen komt met bakken uit de lucht vallen…”

Tot slot, hou ons niet langer in spanning, welke profvoetballer zou je aan je team willen toevoegen? “Jordie Clasie! Hij is geen extreme, technische voetballer, maar wel eentje met een enorm inzicht en drive. Maar uh, ik ga nu weer aan de slag. Het is tijd om te trainen!”

En zo is het maar net Paul: snel handelen voordat we eenheidsworsten worden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s