Blessuretijd – Gebroken kuitbeen van Frank de Groot

Door Marcel de Dood

“M’n kuitbeen gebroken. Maandag opereren.” Met die woorden stapt Frank om half elf het feestzaaltje van het Blok binnen, waar Hendrine alleen de gasten voor haar 50-jarige verjaardag had ontvangen. Van dansen komt die avond niet veel voor Frank. Frank kon nog net voor de start van het feestje voor zijn vrouw terecht bij fysiotherapeut Johan van Streun, omdat verzorgster Miranda zorgen maakt over het trage herstel van Frank’s verzwikte enkel. Johan weet pijn op te wekken, ruim boven de enkel en vermoedt dat het kuitbeen is gebroken. “Je kunt beter meteen naar het ziekenhuis gaan voor foto’s. Of heb je wat te doen vanavond?”

lailabakker_20160925_DSC0810.jpg

De zondag ervoor, halverwege oktober, speelt Frank de Groot centraal op het middenveld van Zondag 12. Hij komt op bij een aanval over rechts en ziet dat de voorzet precies op maat voor hem is. Hij checkt de keeper, die komt niet. Frank springt om de bal in te koppen en dat doet ook de naar binnen gekomen back achter hem.

Die kopt tegen Frank’s achterhoofd. Hij verliest even het bewustzijn en zijn balans. Bij de landing zwikt hij door zijn rechterenkel. Verder spelen is onmogelijk.

Met een grote bult op zijn achterhoofd en een dikke enkel meldt hij zich bij verzorgster Miranda. Zij stuurt Frank door naar het ziekenhuis. De foto’s van zijn enkel laten niets ernstigs zien. Gewoon verzwikt, dat heeft Frank eerder gehad toen hij in Nieuwerkerks eerste elftal speelde.

Maandag, woensdag en donderdag komt Frank na zijn werk als Teamleider in de Albert Heijn van Moordrecht terug bij Miranda. Ze vindt dat het herstel niet snel genoeg gaat, want het been houdt teveel vocht vast. “Johan heeft morgenavond nog een plekkie, kun jij dan ook?” Dat moet wel lukken.

De zaterdagochtend na het feest meldt Frank zich weer in het ziekenhuis. Hij bespreekt nogmaals de situatie. Doordat het probleem in zijn verzwikte enkel leek te zitten, was de eerste keer alleen daarvan een foto genomen.

Pas bij de tweede foto-serie van het hele onderbeen, bleek de breuk van het kuitbeen. Die was helemaal doormidden. Door de harde landing en het volledige zwikken, kreeg het kuitbeen ook nog veel impact en dat kon het bot niet aan.

Ondanks dat de operatie al twee dagen later is, krijgt hij gips om zijn onderbeen. Die maandag gaat het gips eraf en gaat Frank na de operatie met twee pleisters op kleine gaatjes onder in zijn been naar huis. Met deze operatietechniek plaatst de chirurg via een kijkoperatie twee schroefjes in het enkelgewricht, waarmee hij het kuitbeen precies in de goede stand voor genezing kan stellen.

Eind maart maakt Frank na vijf maanden revalidatie zijn entree. Drie weken op krukken in de Albert Heijn, drie weken op krukken in Thailand en vier maanden fysiotherapie en looptraining op het kunstgras zijn achter de rug. Vader Frans, erelid van onze vereniging, staat voor de gelegenheid langs de lijn. Hij ziet het spelletje nog, maar de bal bijna niet meer. Zijn kennersoog ziet wel dat de nummer 14 zich voorzichtig over het veld beweegt. Dat moet mijn Frank zijn, denkt Frans. En dat ziet hij goed.

Johan van Streun, gebroken kuitbeen

Het kuitbeen is het smalle langgerekte beenderdeel dat zich evenwijdig aan het scheenbeen in het onderbeen bevindt. Aan de bovenzijde maakt het verbinding met het scheenbeen en aan de onderzijde is het een belangrijk onderdeel van het enkelgewricht. Het kuitbeen is geen dragend botdeel. Een breuk of fractuur in het kuitbeen kan over de gehele lengte van het bot plaatsvinden. Bij Frank was de breuk vrij hoog.

Deze fracturen ontstaan meestal door inwerking van indirect geweld, zoals verstappen of een andere geforceerde beweging. Plaats en ernst van de fractuur is afhankelijk van de stand van de voet op het traumamoment en de botkwaliteit.

De behandeling van een gebroken kuitbeen is afhankelijk van de plaats van de fractuur en de ernst van het begeleidend letsel (bv. bandverscheuringen). Soms kan volstaan worden met een conservatieve behandeling met behulp van een immobiliserend gipsverband, in andere gevallen zal een operatieve behandeling noodzakelijk zijn.

Het lichaam geneest een botbreuk zelf, dus is het belangrijk dat het bot in de goede stand gesteld is. Dat deed de chirurg bij Frank met stelschroeven onder in de enkel. Frank heeft het been zes weken niet belast om het kuitbeen in de goede stand te houden.

De fysiotherapie was gericht op het soepel maken van de enkel, want daar had Frank het meeste last van. De getroffen enkel is nog steeds iets stijver dan de andere, dat zal wel zo blijven. Frank speelt weer zonder extra bescherming van de enkel. Daar is de enkel sterk genoeg voor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s