Blessuretijd: Knieschijf uit de kom bij Danny Varney

Danny, de 17-jarige spits van A4, neemt aan op de rand van het strafschopgebied en schiet uit de draai op doel. In zijn gedachten is de keeper van VELO kansloos, toch loopt het anders. Danny ligt zelf kansloos op de grond. Op internetfilmpjes heeft hij genoeg ernstige blessures gezien, maar naar zijn eigen been durft hij niet te kijken. Hij weet dat het helemaal fout is met zijn linkerknie. Ploeggenoten en tegenstanders kijken wel. Gadver, hoort Danny en blijft omhoog kijken. Niet naar zijn knie. Hij hoort dat zijn knieschijf aan de zijkant van zijn knie zit. En dat voelt hij ook. Danny is toch nieuwsgierig. Hij vraagt of zijn vrienden een foto van zijn knie kunnen maken, voor later.

IMG-20151031-WA0009

Ambulancebroeders zijn snel ter plaatse en met veel ervaring brengen zij de knieschijf weer ‘in de kom’.

Bij de draaiïng van zijn standbeen was zijn knieschijf uit de kom geschoten. Dit was al eerder gebeurd, een half jaar daarvoor bij de gymles op school. Toen schoot de knieschijf meteen weer goed op zijn plek. Met wat rust en een weekje fysiotherapie leek de knie weer goed genoeg om alles te doen. Niet dus.  Naar de oorzaak is het gissen. Specialisten zeggen later dat zijn lengte een rol speelt en dat Danny hypermobiel is. Zijn knie kan overstrekken, zoals vrouwen dat vaker hebben. Zo heeft Danny geleerd.

Vanaf de blessure op het veld begint het herstel. De ambulance brengt Danny naar het ziekenhuis in Delft. Zijn moeder Norika rijdt erachter aan. Danny krijgt  een brace aangemeten. Een week later kan hij in het IJsselland terecht met zijn knie vol vocht. Gips en een loopkoker moeten zijn knie fixeren. De fysiotherapeut  zorgt voor oefeningen die de knie soepeler maakt . Het reguliere programma zorgt voor een te beperkte voortgang. De orthopeed constateert dat het linkerbeen van Danny flink dunner is dan de andere en verwijst Danny door naar een fysiotherapeut in Capelle. Daar blijkt dat zijn linkerbeen 47% minder kan dan zijn rechter. Er start een streng regime om de kracht, de weerstand en het uithoudingsvermogen van zijn linkerbeen te versterken. De continue spierpijn in zijn linkerbeen maakt Danny duidelijk dat zijn been de achterstand inhaalt.

IMG-20151031-WA0016 (1)

Over een maand volgt een nieuwe meting. Als het verschil minder dan 15% is, komt het binnen de acceptabele normen en mag Danny weer voetballen. Hij kan niet wachten. Sinds de start in de F-pupillen bij Nieuwerkerk heeft hij nauwelijks een wedstrijd gemist en nu is hij al sinds eind oktober uit de roulatie. De A4 kan wel weer een goede spits gebruiken. Succes, Danny!

Johan van Streun, Knieschijf uit de kom

De knieschijf (patella) is een ovaal stukje bot aan de voorkant van de knie. De knieschijf dekt de knie af en zit mede vast aan de pees van de voorste dijbeenspier (m.Quadriceps). De spier maakt het mogelijk om de knie te strekken. De knieschijf zorgt er voor dat de pees van m.Quadriceps zonder schade bij buigen/ strekken over de voorzijde van de knie kan schuiven.

De knieschijf kan ‘uit de kom schieten’ (patellaluxatie) wanneer de knie te hard naar binnen wordt gedraaid, of als de knieschijf ergens hard van opzij tegen aan komt.

De knieschijf schiet meestal naar de buitenkant van de knie. Bij de rechterknie schiet de knieschijf dan naar rechts.

Als de knieschijf uit de kom schiet, doet dat veel pijn. De knieschijf zit dan als een dikke bult aan de buitenkant van de knie. Meestal wordt de knie dik. Vaak schiet de knieschijf vrij snel weer vanzelf op zijn plek terug. Daarna kan de knie nog een tijd dik blijven. Als de knieschijf eenmaal uit de kom is geweest, kan het daarna vaker gebeuren. Het risico bestaat op beschadiging van het kraakbeen, hetgeen zich pas jaren later zal openbaren.

De oefeningen die Danny doet zijn erop gericht om meer stabiliteit in het been te krijgen: dus ook de stabiliteit van de heupen c.q. kracht van de bilspieren zal getraind moeten worden. Hoe sterker de spieren in het been zijn, hoe kleiner de kans wordt dat de knie een onverwachte beweging te verwerken krijgt. Daarnaast is het goed dat beide benen ongeveer even sterk zijn, wat zorgt voor meer stabiliteit en preventie.

Bij het hervatten van het sporten (veldtraining) kan een brace of tape voor extra stabiliteit zorgen. Ik raad Danny in de eerste periode aan, bij het opbouwen van de belasting, gebruik te maken van brace/ tape, ook omdat het een zeker gevoel geeft. Succes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s