De kijk van Paul van Leeuwen op … [15-16:4]

2016 belooft een enerverend voetbaljaar te worden. Op alle fronten is volop beweging. Leuke en minder leuke momenten wisselen elkaar af en ook de gebruikelijke irritaties zijn er weer. Maar wat er in de voetbalwereld ook gebeurt, de zorgelijke prestaties van ons eerste elftal hebben onze grootste aandacht. Het wil maar niet lukken uit het diepe dal te klimmen. Het lijkt erop dat wij zonder een Houdini-act de dans niet ontspringen en dan doel ik min of meer op de nacompetitie, want rechtstreeks handhaven dat lijkt nu een onmogelijke opgave geworden.

de kijk van Paul

De FIFA verkiezing komt er aan

Op 26 februari a.s. is het zover. Het wordt het afscheid van Sepp Blatter, alhoewel je met hem nooit zeker weet of hij eens weer om de hoek komt kijken. Echter met zijn leeftijd voor acht jaar in de ban, het lijkt onwaarschijnlijk dat hij nog ten tonele zal verschijnen. Nu wordt een nieuwe voorzitter gekozen en dat terwijl volgens diverse media geen van de vijf kandidaten onbesmet is. Het lijkt erop dat brandschone kandidaten al in een vroeg stadium zijn afgehaakt. Wordt het dus opnieuw een schijnvertoning of komt er toch een dag dat  echt schoon schip wordt gemaakt? Het lijkt er vooralsnog niet op.

Hoe een EK zonder Nederlands elftal beleven

We weten nog maar al te goed hoe we zo’n toernooi beleven als we het eigen oranje team kunnen aanmoedigen. Het nationale gevoel speelt een grote rol, de commercie pakt flink uit en het land kleurt in de aanloop naar het toernooi langzaamaan oranje. Nu komt er een nieuwe ervaring, zeker voor de jongere generatie die dit nog niet heeft meegemaakt. De ouderen onder ons weten nog wel toernooien te herinneren zonder deelname van Oranje, want sinds 1970 (WK in Mexico) gebeurde dit maar liefst vijf keer! De laatste keer was de WK van 2002 in Japan en Zuid-Korea. Dus zo ongewoon dat Oranje zich niet heeft gekwalificeerd is het dus ook weer niet. Het is de vraag hoe je zo’n toernooi straks zelf beleeft. Neem je een ander land als favoriet, bekijk je wedstrijden met een afstandelijk gevoel of ga je gewoon tijdens het toernooi op vakantie. We gaan het meemaken.

De KNVB brengt de districtbeker om zeep

Voor de bond is er kennelijk geen houden meer aan nu het heeft besloten de piramide ten uitvoer te brengen. Dat daarvoor de districtbeker deels gedevalueerd moet worden is wel een stap te ver. Het komt er in het kort op neer dat topklassers straks niet meer deelnemen en bovendien na verlies in de grote beker ook niet meer zoals nu instromen in het districtbeker toernooi. Hoofdklassers worden gevrijwaard van het spelen van poulewedstrijden. Zij stromen nu straks in bij de eerste knock-out ronde en dat betekent na de poulewedstrijden. Jammer, want het ontneemt veel amateurploegen de kans om tegen topamateurteams uit te komen.

Naambedrukking op amateurshirt

Hoe belangrijk kun je iets vinden? Er zijn verenigingen die de namen van spelers achterop de shirts zetten. Ze hebben de gedachte dat je als ploeg een voorsprong neemt vanwege de uitstraling bij bezoek aan een tegenstander en dat je er spelers mee naar je vereniging lokt. Ach, dat was misschien in de beginfase toen shirtreclame voor het eerst werd ingevoerd, maar het is nauwelijks voor te stellen dat de huidige generatie voetballers er gevoelig voor is dat hun eigen naam op de rug prijkt. Gelukkig zijn er voldoende verstandige verenigingen die ook wat zuiniger en praktischer denken, want eenmaal de spelersnaam erop, ontneem je zo’n shirt de mogelijkheid van extra reclameruimte en ontneem je bovendien de mogelijkheid van het doorschuiven naar een ander team voor een tweede leven. En dat is tegenwoordig niet onverstandig nu sponsoring meer en meer onder druk staat.

houdini-chains

Kunnen we nog aan degradatie ontsnappen?

Harry Houdini, in 1874 als Ehrich Weiss in Boedapest geboren, is het ooit gelukt op wonderbaarlijke wijze in een circusact te ontsnappen uit zijn boeien. We gebruiken nu zijn naam als een wonderprestatie nodig is. Ons eerste elftal heeft een Houdini-act bitterhard nodig om aan degradatie te ontsnappen. Na de recente nederlagen is de bodem onder directe handhaving wel zo’n beetje weggeslagen, maar een ontsnapping via de nacompetitie is nog altijd mogelijk, hoewel ook dit geen sinecure is. Vanwege de nieuwe indelingen moeten nu meer wedstrijden dan het vorige seizoen gespeeld worden om aan het eind van de rit bij de gelukkige twee ploegen te behoren die zich dan (weer) hoofdklasser mogen noemen. Hoop doet leven en het klinkt wellicht optimistisch, maar als we gevrijwaard blijven van  blessures zoals in de eerste helft van deze competitie en we weten de schorsingen te beperken, dan gloort er best wel licht aan de horizon. Ik weet dat ik niet de enige ben die zo denkt. Aan steun van de vaste kern supporters zal het niet ontbreken. Zij houden moed zoals Houdini deed toen hij met zijn voor onmogelijk gehouden act uit de boeien wist te ontsnappen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s