De kijk van Paul van Leeuwen op … [15-16:3]

Aan het eind van een jaar kijken we graag terug wat er zo is gepasseerd in de voorgaande 12 maanden en blikken vooruit wat de verwachtingen voor 2016 zijn. Ik vind 2015 een triest jaar. De vreselijke gebeurtenissen in Parijs en op andere plekken door toedoen van IS en consorten, staan ons nog vers in het geheugen en overschaduwen  de sportprestaties.  De wereld waarin wij leven is kwetsbaar en dan is het toch wel paradoxaal over de historische promotie van ons eerste elftal te schrijven of de slechte prestaties van het Nederlands elftal en de FIFA-soap. De wereld staat, ondanks deze droeve gebeurtenissen, niet stil. Hoe wrang het ook is, we gaan door op weg naar het nieuwe jaar 2016.

 de kijk van Paul

Persoonlijkheid en uitstraling

Toen ik onlangs een interview met de nieuwe bondscoach zag, vroeg ik me af of er bij de KNVB ook wel eens naar persoonlijkheid wordt gekeken. Ik vond het leuk een oude ”van Dale” op te slaan wat daar nu precies staat omschreven. En ik las “een som van iemands hoedanigheden, eigenschappen en karaktertrekken, waardoor hij zich tot een persoon stempelt”. Ik heb de indruk als ik naar een interview van deze bondscoach luister dat er weinig dingen zijn die door hem zelf worden aangedragen. Ik vermoed soms dat hij liever in iemands huid kruipt om zijn woorden extra kracht te geven. Van Persie, Kuyt, hoe ver kun je de plank nog misslaan om op deze manier je beleid te verdedigen. Het belooft niet veel goeds voor het komende jaar. Helaas past zijn uitstraling wel bij de huidige status waarin het Nederlands elftal verkeert. We tellen even niet meer mee en dat laten we op diverse fronten blijken. Echt optimistisch gestemd voor de WK kwalificatiewedstrijden in 2016 ben ik niet. De glazen bol zegt me dat wij nog lang niet van de zorgen af zijn.

De WK-bid van 2018

Weet u nog hoe onze coryfeeën op de fiets samen met de Belgen voor veel geld (inclusief het miljoen van de amateurs) zich presenteerden bij de bobo’s in FIFA-land. Wat moeten die inwendig hebben staan lachen bij deze vertoning. Dat toernooi was intussen al lang onder de tafel verkocht aan Poetin en zijn kompanen. En wij maar duimen op de goede afloop, terwijl de bobo’s hun zakken intussen al gevuld hadden. Als je nu zou denken dat de KNVB subiet het idee opvat om deze totaal nutteloze investering terug te halen, dan heb je het mis. Nee, kennelijk moet de politiek eerst flinke druk uitoefenen. Het lijkt er op dat de KNVB bang is vrienden te verliezen. Lijkt me niet echt nodig, want deze vrienden zullen straks in 2016 denk ik wel het veld geruimd hebben. Mijn glazen bol zegt me dat er echt schoon schip gemaakt gaat worden.

WK 2006 en Russische atleten

Ja, in 2006 bleek het al niet geheel pluis en werd er toen ook al flink gerommeld om de buit binnen te halen. Nu valt plotsklaps Kaiser Franz van zijn voetstuk. Wie moeten we nu nog serieus nemen? We mogen blij zijn dat ons landje in 2006 niet al is begonnen met het plan het WK binnen te fietsen. Tja, van een zelf benoemde tsaar is al gebleken dat je er niet van kunt winnen, dus laat staan van een ongekroonde keizer. En wat verder te denken van die arme atleten die zich jarenlang hebben stuk gebeten op records van Russische atleten en daarmee ook medailles op de Olympische Spelen door de neus zijn geboord. Dag carrière, dag deelname aan de spelen, want de limieten lagen hierdoor behoorlijk hoog. Het zal je sport maar zijn, waarvoor je alles opzij hebt gezet. Je kunt wel proberen alsnog eerherstel te krijgen, maar het feest is voorgoed bedorven. Mijn glazen bol zegt dat er straks in Rusland toch wel weer een andere draai aan wordt gegeven, want zij spreken in veel dingen een eigen gemaakte waarheid.

kristallen-bol

Promotievreugde en toen kwamen de zorgen

De vreugde van de promotie verdween in september al rap en maakte plaats voor bedrukte en bezorgde gezichten. Het lukte niet zich op tijd aan de wetten van hoofdklassevoetbal aan te passen. Bovendien werd de ploeg geteisterd door blessures, zodat geen enkele week nog in eenzelfde samenstelling kon worden gespeeld. Lichtpuntje was de ouverture bij Quick in Den Haag, maar toen braken donkere tijden aan. Verliezen went nooit, en zo vaak op een rij dat was flink slikken voor iedereen. Pas op 8 november jl. werd deze ban gebroken met een zege op Leonidas. Zou het dan eindelijk gaan lukken? EDO bracht de ploeg hard terug op aarde. Er kwam een gedeeltelijk herstel tegen De Meern, dat wankelde op Dorrestein, maar desondanks aan het bezoek een onverdiend punt overhield. Daarna volgde opnieuw een klap in Delft waar DHC een maat te groot bleek. Bij het ter perse gaan van deze goalgetter, weten we het resultaat met SDO. Een heus sleutelduel of we wel of niet nog iets gaan betekenen in de eerste helft van 2016. Mijn glazen bol is nu wel heel troebel geworden. Ik durf er nu nog niet in te kijken. Eerst maar met z’n allen van de Kerst genieten en een goede start maken van het nieuwe jaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s