De kijk van Paul van Leeuwen op … [15-16:2]

We wonen dichtbij het bootjesgekke Rotterdam, dus enige affiniteit met een boot kan ons niet ontzegd worden. Echter bij het woord zelf hebben we zo nu en dan andere gedachten, want we missen er nog wel eens eentje  of we dreigen er zelfs soms helemaal buiten te vallen …..

de kijk van Paul

De boot missen

Het is dan toch gebeurd, en hoe! Natuurlijk zagen we dit aankomen. Gedurende de gehele kwalificatie was het Nederlands elftal niet in staat wedstrijden naar de hand te zetten, dus is de uitschakeling, hoe zuur ook, een logisch gevolg. Pijnlijk is ‘t wel en nu komt het hoongelach met bakken over ons heen. Vanzelfsprekend met Duitsers voorop, gevolgd door Belgen. Humor is niet iets dat Duitsers in hun genen hebben en dus vindt men daar al snel iets leuk en bij Belgen borrelt altijd het calimerogevoel op. Zij hebben dan echte grote schik als wij lijden. De Belgen hebben zelf lang moeten wachten voordat zich een echte lichting toptalent aandiende. Hebt u al zin om van de zomer naar de ‘knaller’ Albanië tegen Noord-Ierland te kijken? Gaan we straks als sparringpartner fungeren bij de uitwuifwedstrijd van bijvoorbeeld een land als Wales? Zo ver zal het toch niet komen? Het is wel een schrikbeeld voor ons als supporter.  Maar wie weet, dat er bij het Nederlands elftal het juiste besef terugkeert en dat men begrijpt dat wij nooit meer op deze beschamende manier een EK- of WK-boot mogen missen.

We lieten ons in de boot nemen

De wijze waarop met Robin van Persie’s 100ste interland is omgegaan vind ik triest. Het geeft eens te meer  aan  hoe er door  bondscoach en KNVB  tegen zulke feiten wordt gekeken. Als je op deze manier met de staat van dienst van een jubilerend speler omgaat, dan begrijp je niet hoe de wereld in elkaar steekt. En zeg dan vervolgens niet tegen het volk, dat je er niet bij hebt stilgestaan en er helemaal niet mee bezig was tijdens de laatste minuten van deze op dat moment al lang gespeelde wedstrijd. Waarom staat de KNVB dan na afloop met een cadeautje klaar? Die wilde de bond heus niet mee terugnemen naar Nederland. Robin van Persie sprak over eergevoel en dat hij er niet zo zwaar aan tilde. Hij bleef heer. Maar kom op zeg! Wij lieten ons hier flink in de boot nemen.

We dreigen buiten de boot vallen

Na het missen van de EK-boot, dreigen we, mits we op dezelfde voet verder gaan, buiten de volgende boot te vallen. Stel je voor dat we straks ook de WK-boot missen. Is dit irreëel nu al te opperen? Ik denk van niet, want landen als Frankrijk en Zweden en zelfs Bulgarije zijn voor het Nederlands elftal nooit gemakkelijke opponenten geweest. Ook niet toen we nog echt mee deden in de top. Je kunt je afvragen of de huidige staf rondom dit Nederlands elftal de juiste groep is deze volgende kwalificatieronde te leiden. Lijkt schoon schip maken niet een betere oplossing? Hoewel je ook de juiste vervangers hiervoor  moet kunnen aanstellen. Iets waar de bondsvoorzitter tot dusverre niet echt een gelukkige hand in heeft gehad. Is dit toeval of mag je eruit opmaken dat ook bij hem het juiste inzicht en de kennis ervoor ontbreekt. Je moet er toch niet aan denken we ook de WK in 2018 gaan missen, want dan val je pas echt buiten de boot en klim er dan maar weer eens op tijd in voor de volgende kwalificatie, die van de EK van 2020.

En toen was de boot aan

Ja, het kon niet uitblijven. Je zou hem bijna door alle commotie rond het Nederlands elftal vergeten, maar de druk op Sepp Blatter wordt alsmaar groter. Echter wegstappen, nee, ho maar. Hij zegt onschuldig te zijn en dat hij niet wordt begrepen. Hij zette wel z’n handtekening  onder een betaling van 1.8 miljoen aan UEFA baas, Michel Platini, als honorarium voor zijn bewezen diensten aan de FIFA en vergat dit vervolgens bij de eigen organisatie aan te melden. Dat hiermee voor de Zwitserse justitie meteen de boot aan was, dat kon er bij de FIFA baas niet in. En wegstappen? Nee, bobo’s stappen niet weg. Bobo’s stuur je weg.

13_Smelnevlet_42_OK_205-kl 

De boot afhouden

Ik houd even de boot af in welke richting ons eerste team de komende weken gaat varen. De start is zondermeer slecht, daar behoeven wij geen doekjes om te winden. Het gewenningsproces aan de hoofdklasse duurt langer dan verwacht. Als verzachtende omstandigheid mag de blessuregolf worden aangemerkt. Deze is vanaf het eerste begin groot en maakt het er allemaal niet eenvoudiger op. Het is ook wennen voor de supporters. Jarenlang zaten zij niet in de hoek waar klappen vielen. Nu is er veel tegenslag en teleurstelling. Ook zij moeten hiermee leren omgaan. Net zoals spelers en technische staf. Belangrijk is dat het geloof erin blijft. De trainer geeft hierin een juist voorbeeld. Hij ziet ondanks slechte resultaten, ook voldoende vorderingen van zijn team. En daar moeten wij ons aan vasthouden. Hopelijk hebben we de komende weken de juiste wind in de zeilen, zodat de Nieuwerkerkse boot in de goede richting vaart.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s