De kijk van Paul van Leeuwen op … [15-16:1]

Wat zich zo afspeelde gedurende de zomerstop. Balletjes rolden op verschillende terreinen, maar niet over het voetbalveld. Mentaliteitsverandering is voor mij het zomerwoord geworden.

 de kijk van Paul

Mentaliteitsverandering gevraagd

Griekenland hield ons lang in de ban. Dat balletje rolde heen en weer tussen Brussel en Athene. Het werd een spelletje van buigen of barsten, waarbij de andere lidstaten probeerden te overtuigen dat Griekenland de eigen mentaliteit moet gaan aanpassen. Een heuse cultuuromslag wordt hier verlangd en dit betekent ook weg van elke vorm van corruptie. En dan te weten dat de Grieken dit al door de eeuwen heen in de genen hebben. Wees gerust, het is niet mijn idee om me in deze rubriek op het politieke pad te begeven. Ik vind het een aardig bruggetje naar de door corruptie geïnfecteerde FIFA, die nog altijd wordt voorgezeten door Sepp Blatter. Hij weet van geen wijken en het liefst wijst hij straks ook zijn eigen opvolger aan. We kunnen stellen dat ook de FIFA aan de vooravond van een flinke mentaliteitsverandering staat. De vraag werpt zich op, of dit gebeurt als de grootste kandidaat, UEFA-baas Michel Platini de opvolger gaat worden. Ook hij wordt in verband gebracht met omkooppraktijken. Bewezen is niets, maar het is wel opmerkelijk dat hij als ex ras voetballer instemde met het plan om in 2022 te gaan spelen in de woestijn. Niet geheel toevallig is zijn zoon tegenwoordig werkzaam in Qatar. Vooralsnog zullen we maar aannemen dat het al lang een droom was van zijn zoon om zich te bewijzen in dit oliestaatje. Het zou toch voor alle partijen beter zijn dat er niemand terugkeert straks die nu werkzaam is bij de FIFA. Dan heet het pas echt schoon schip maken. En laat Platini dan maar bij de UEFA blijven, dan houden de verdenkingen voor hem ook wellicht op.

Mentaliteitsverandering gewenst

Ik weet niet hoe u het ervaart. Ik doel op de alsmaar grotere koopgekte van een aantal Europese clubs die niet meer zijn als speeltjes voor miljardairs. Mijn inziens hebben deze lui niets of weinig op met de voetbalsport. Zij misbruiken graag hun financiële macht om verhoudingen te creëren, waarbij zij kennelijk het contrast in eigen land als voorbeeld nemen. Dat wij als klein land al langere tijd moeten afhaken op het grote niveau is bekend, maar nog altijd schijnt de honger bij deze lui niet gestild en worden toernooien straks echt om zeep geholpen. Daarbij komt dat het komend seizoen in Engeland TV gelden extra druk leggen op de nu al volkomen scheve verhoudingen. Het maakt het geheel op termijn alleen nog maar pijnlijker. Dit balletje rolt in mijn optiek ook volledig in de verkeerde richting.

WK 2018 balletjes rolden niet echt lekker

Het was voor Sepp Blatter goed toeven in Rusland. Was dit zijn laatste optreden met zijn grote vriend Vladimir Poetin? Wordt de WK straks wel daar gespeeld? Vragen die de komende maanden worden beantwoord. Corruptie of niet, de balletjes lagen deze zomer al in de kokers en zijn niet al te best geschud voor ons land. Je zou bijna denken dat……nee, zover ga ik niet. Leuk is het niet dat de loting ongunstig uitpakte, kijkend met een schuin oog naar de andere groepen. Het zal een moeilijke klus worden, dat staat buiten kijf.

uitprobeer-set-balletjes-_4182_0

Hoofdklasse

We staan aan de vooravond van een nieuwe ervaring voor ons eerste elftal. Flink in de schijnwerpers, want we horen er nu echt bij. Zelfs Teletekst met het befaamde rechter en linker rijtje zal tot onze wekelijkse discussiestof behoren. We staan aan de start van een nieuwe voetbalpiramide, waarin de drie hoofdklassen van 14 clubs in het seizoen erop worden teruggebracht naar twee klassen met 18 clubs. Het komende seizoen promoveert de nummer 1 naar de topklasse. Drie periodekampioenen per Hoofdklasse plus de nummer 15 van de topklasse strijden om een plaats in de topklasse. De volgende zes clubs na deze vier, plaatsen zich voor de Hoofdklasse. Voor de nummers 11 en 12 geldt code oranje met felrode rand, want  zij mogen zich aan het eind opmaken voor een loodzware nacompetitie met de nummers 11 en 12 van de andere twee hoofdklassen plus de  18 periodekampioenen van de eerste klassen. Voor deze 24 clubs zijn er aan het einde van de nacompetitie slechts twee  plaatsen in de twee nieuwe hoofdklassen beschikbaar. Het wordt dus absoluut zaak weg te blijven bij de onderste vier. Het wordt daardoor ongetwijfeld een heel spannende competitie. We gaan het met grote interesse volgen en wensen de spelers en begeleiders veel succes bij deze loodzware uitdaging.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s